Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 május 11 vasárnap Ferenc, Fábiusz névnapja

Főoldal » Sütemény ételek receptek » Krémes

felvitel dátuma: 2012-12-26 12:31:44       mai nézettség: 2       nézettség: 1268
részletes recept
Krémes
Hozzávalók 8 személyre:

Hozzávalók: kb. 8 darabhoz  20x25 tepsibe
1 csomag leveles tészta, amit felezz meg. az egyik rész a krémes alja, a másik a tetejére kerül.
8 tojás
100 g + 100 g cukor
50 g finomliszt
20 g zselatin
5 dl tej
1 szelet vaj
vanília vagy 1 csomag vaníliáscukor


 
Előkészületi idő: 40 perc

Sütési idő: 5 perc

Elkészítés:

A leveles tésztából 2-3 mm vastag lapokat nyújtok, a tepsinél mindenhol 2-2 cm-rel nagyobbat, mert sütéskor összehúzódik .A sütőt 200 fokra állítom. A lapot a tepsi hátulján sütöm. Érdemes egy rácsot tenni a lapra, ami megakadályozza, a felpúposodást 3-4 perc sülés után a ráhelyezett rácsot kissé elfordítom. Nagyon könnyen megég, figyelni kell!.

 

Kiveszem, és rácsostul langyosra hűtöm, majd a rácsot leveszem és a lapot óvatosan az asztalra csúsztatom. A tepsit hagyom még hűlni, majd a másik lapot is ugyanígy kisütöm. Ha a lapok kihűltek, akkor pontos méretre vágom őket egy recés kés segítségével. Az egyiket beleteszem abba a tepsibe, amelyben a krémes lesz, a másikat pedig kockákra vágom.

Másik megoldás, eleve felkockázni a krémes tetejét, és úgy sütni. Ennek az a hátránya, hogy a vágási szélek mentén „lezárjuk” a széleket, így nem lesz olyan szép leveles. Bátran süssük egyben és recés késsel óvatosan vágjuk fel.

 

A krém elkészítése:

Szétválasztom a tojásokat, a sárgákat egy lábosba és a fehérjéket egy akkora habverő tálba, hogy majd az összes krém elférjen benne.

A sárgákat 100 g cukorral krémes-fehérre keverem, hozzáadom a lisztet és a zselatint, beleteszem a vaníliát, majd a tejet fokozatosan, és csomómentesre keverem. Mérsékelt lángon, folytonos keverés mellet sűrűsödésig melegítem. Nem szabad forrnia! Max. 80 fokra melegítsük, mert kicsapódik! Ha kész, belekeverem a vajat és hűlni hagyom, ez alatt a tojásfehérjékből kemény habot verek. Ha már habos beleadom az ecetet és azzal készre verem. Ezután 100 g cukrot is beleadok, tovább verem, amíg szép fényes lesz.

 

Másik megoldás, 2 csomag vanília pudingot főzünk 6 dl tejben és 2-3 tojásfehérjéből készített habbal lazítjuk. Ezt terítjük a lapra.

 

Szakács: Klárika


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*