Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 24 csütörtök György névnapja

Főoldal » Kovászos rozskenyerem

felvitel dátuma: 2012-02-22 17:44:09       mai nézettség: 1       nézettség: 1126
részletes recept
Kovászos rozskenyerem
Hozzávalók 4 személyre:

·         30 dkg világos rozsliszt

·         20 dkg fehér tönkölyliszt vagy sima liszt

·         2,5 dl langyos víz

·         2 tk

·         1 tk cukor (xilit) én most malátával készítettem

·         2 dk élesztő

·         15 dkg aktív etetett kovász

·         4 ek kefír

·         8 dkg napraforgómag + a szóráshoz

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 60 perc

Elkészítés:

A kovászt 1 órával a sütés előtt kiveszem a hűtőből. A szükséges kovászt felhasználom majd a sütéshez, a többihez (a maradékhoz) teszek ismét 3 ek lisztet + 3-4 ek vizet. Jól elkeverem, és kinn hagyom kb 5-6 órát vagy addig, amíg gyöngyözni nem látom. Átkeverem és lezárva a hűtőbe teszem a következő felhasználásig. Majd ezt ismétlem.

A langyos cukros vízben elkeverem az élesztőt, majd a kenyérsütőbe teszem. Ráöntöm a kovászt és a kefirt, az összekevert 2 féle lisztet, amibe a sót elkevertem. Elindítom a dagasztást és a sípszónál beleszórom a magot. Se kemény se puha nem lesz a tészta inkább tömör hatású.

Kelesztő tálba teszem, és 2 órát kelesztem letakarva meleg helyen. Átgyúrom, megformázom, papírral bélelt 29 cm-s formába teszem. Tetejét bevagdosom, vízzel lekenem, vagy permetezem, maggal megszórom, és 1 órát kelesztem.

Előmelegített sütőben 170 C°-n légkeveréssel az alsó rácson 60 percet sütöm. Ha nagyon pirulna, papírt teszek .

Figyeld a géped mert nehezen dolgozik a tésztával. Lehet, hogy segítened kell.

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Gelsi Ferenc 2012 február 22

Íze is rendben?? ügyes..

0/10 anna51 2012 február 22

Koszi a csodás receptet, alig várom, hogy megsuthessem!

0/10 kautz1009 2012 február 23

Nagyon szép!!:)

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*