Megleptél, nagyon otletes, ez eszembe nem jutott volna. Koszi, mentettem ezt is, mind az osszes receptedet, mindig!
• 3,4 dl víz
• 2 ek olaj
• 2 tk só
• 40 dkg kenyérliszt BL 80 (vagy BL55 + 1 tk sikér)
• 10 dkg graham liszt (vagy tk. tönköly liszt)
• 2 ek burgonyapehely
• 2 tk búzakovász (por)
• ½ ek árpamaláta
• 1 dkg élesztő
• 3 ek búzakorpa (el is maradhat)
Aki igényli tehet bele 1 tk őrölt köményt.
Az összes anyagot a felsorolás sorrendjében a kenyérsütőbe pakolom, és bedagasztatom a tésztát. Egy kellemesen képlékeny, selymes tésztát kell kapni.
Kelesztőbe teszem, és 2 órát kelesztem, majd jól átgyúrom, és szép gömbölyűre formázom. Átteszem a tésztát a sütőpapírral bélelt edénybe, amiben sütni fogom.
A tészta közepébe merőlegesen belenyomok egy fakanál nyelet (mint a fánknál) és ezt a lyukat addig tágítom finoman, míg egy 8-10 cm Ǿ olajozott pohár belefér. Ezt a poharat addig hagyom a tésztában, míg duplájára nem nő a tészta, ez ismét 1 óra. A tészta tetején 4 db vágást ejtek.
A sütőt előmelegítem 200C°-a. A poharat nagyon óvatosan mozgatva eltávolítom, és a sütőedény tetejét jól belocsolom vízzel, lefedem vele a tésztát és tolom befelé a sütőbe. Fedetten sütöm 30 percig és fedetlenül még 20 perc vagy addig, amíg szép barnás színe nem lesz a kenyérnek. A sütőből kivéve lepermetezem vízzel és rácson hagyom kihűlni.
Csodálatos ízű kenyér!
Megleptél, nagyon otletes, ez eszembe nem jutott volna. Koszi, mentettem ezt is, mind az osszes receptedet, mindig!
Csodaszép kenyér, kívülről és belülről is! Kerek , koszorú formájú kalácsot szerettem volna karácsonyra sütni, de eszembe sem jutott, hogy pohárral ilyen szuperül meg lehet oldani! Gratulálok, ügyes vagy!!!
Gyönyörű mint mindig!!Profi munka!!Gratulálok!:))
Köszönöm a dicséreteket!
Nagyon szép a kenyér,nem tudom mi a búzakovász,és mivel lehet pótolni,élesztóvel?Hol lehet kapni?
A búzakovászt bió boltokban lehet venni, ha nem tartanak megrendelik. A neve a terméknek KENYÉRVARÁZS BÚZA VAGY ROZSKOVÁSZ POR.
nagyon koszonom a vélaszt,megfogom nézni,mert hogy az élesztó nem valami jó a kenyérbe.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.