Szuper. Köszi szépen. El fogom készíteni a zsömiket.
· 20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55)
· 20 dkg elő tészta (alább leírva)
· 2 dl langyos víz
· 1 dkg friss élesztő
· 1,3 dl víz
· 2 evőkanál olaj
· 30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)
· 4 dkg búzakorpa
· 2 teáskanál só (ha lehet tengeri)
· 20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55)
· 20 dkg elő tészta (alább leírva)
· 2 dl langyos víz
· 1 dkg friss élesztő
Ezeket az anyagokat a kenyérsütőbe rakom, és jól összekevertetem (kb 10 p). Elvégezhető kézzel, fakanál segítségével is, nokedli sűrűségűnek kell lennie. A kikapcsolt gépben hagyom és többszörösére futtatom ez (kb 2 ó). Ez után mérek a gépbe még további anyagokat:
· 1,3 dl víz
· 2 evőkanál olaj
· 30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)
· 4 dkg búzakorpa
· 2 teáskanál só (ha lehet tengeri)
Beindítom a kenyérsütő dagasztás programját és 20 perc alatt készre dagasztom a tésztát. Egy nagyon kellemes tapintású se kemény se puha tésztát kell kapni. Langyos helyen letakarva 1 órát kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, és jól átgyúrom a tésztát úgy, hogy közben egy vastag hurkát készítek belőle, melyet darabolok 12 egyenlő részre (kb 92- 95 gr /db). Gömbölyítem mindegyiket és sütőpapírral bélelt fedeles tepsibe teszem, egymástól egy kicsit távolabb, mert meg fognak nőni. Letakarva hagyom 1 órát kelni, vagy amíg a zsemle nagyságot el nem éri(nem a felfújt zsemle nagyságát kell elérnie!). A sütőt előmelegítem 230 C°-ra, a tepsi tetejét bespriccelem bőven vízzel és fedetten sütöm a zsömiket 30-35 percig és fedetlenül további 10 percet, vagy míg a kellő színt el nem éri. Ha összenőttek, akkor óvatosan még melegen elválasztom egymástól és rácson hagyom véglegesen kihűlni. Ha kihűlt fagyasztható és 1 hétig tárolható.
Elő tészta: a leírt adag többszöri sütésre elegendő mennyiség. Én fagyasztani szoktam, alacsonyabb kerek gyümölcsös joghurt dobozba, aminek teteje van, általában 20-25 dkg – s kiszerelésben. Amikor szeretnék sütni, előtte kiveszem, és a konyhában hagyom felolvadni.
Hozzávaló
· 60 dkg liszt sima
· 4 dl víz
· 1 ek olaj
· 1 tk só
· 1,5 tk cukor
· 1 dkg élesztő
Elkészítése az elő tésztának.
Dagasztóba teszem az összes anyagot és bedagasztom addig, míg egybeálló tésztát kapok. A konyhába hagyom jól megkelni, majd frissen tartó fóliával jól lefedem, és a hűtőbe teszem. Másnap kiveszem és a dagasztóval addig forgatom, míg egybeáll a tészta, mérve 20 – 25 dkg-s adagokban fagyasztom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.