Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 24 csütörtök György névnapja

Főoldal » Korpás zsemlék

felvitel dátuma: 2011-12-29 15:55:11       mai nézettség: 1       nézettség: 1324
részletes recept
Korpás zsemlék
Hozzávalók 6 személyre:

·         20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55)

·         20 dkg elő tészta (alább leírva)

·         2 dl langyos víz

·         1 dkg friss élesztő

·         1,3 dl víz

·         2 evőkanál olaj

·         30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)

·         4 dkg búzakorpa

·         2 teáskanál (ha lehet tengeri)

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 50 perc

Elkészítés:

·         20 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55)

·         20 dkg elő tészta (alább leírva)

·         2 dl langyos víz

·         1 dkg friss élesztő

 

Ezeket az anyagokat a kenyérsütőbe rakom, és jól összekevertetem (kb 10 p). Elvégezhető kézzel, fakanál segítségével is, nokedli sűrűségűnek kell lennie. A kikapcsolt gépben hagyom és többszörösére futtatom ez (kb 2 ó). Ez után mérek a gépbe még további anyagokat:

·         1,3 dl víz

·         2 evőkanál olaj

·         30 dkg BL 80 liszt (vagy sima BL 55 + 1 teáskanál sikér)

·         4 dkg búzakorpa

·         2 teáskanál (ha lehet tengeri)

Beindítom a kenyérsütő dagasztás programját és 20 perc alatt készre dagasztom a tésztát. Egy nagyon kellemes tapintású se kemény se puha tésztát kell kapni. Langyos helyen letakarva 1 órát kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, és jól átgyúrom a tésztát úgy, hogy közben egy vastag hurkát készítek belőle, melyet darabolok 12 egyenlő részre (kb 92- 95 gr /db). Gömbölyítem mindegyiket és sütőpapírral bélelt fedeles tepsibe teszem, egymástól egy kicsit távolabb, mert meg fognak nőni. Letakarva hagyom 1 órát kelni, vagy amíg a zsemle nagyságot el nem éri(nem a felfújt zsemle nagyságát kell elérnie!). A sütőt előmelegítem 230 C°-ra, a tepsi tetejét bespriccelem bőven vízzel és fedetten sütöm a zsömiket 30-35 percig és fedetlenül további 10 percet, vagy míg a kellő színt el nem éri. Ha összenőttek, akkor óvatosan még melegen elválasztom egymástól és rácson hagyom véglegesen kihűlni. Ha kihűlt fagyasztható és 1 hétig tárolható.

Elő tészta: a leírt adag többszöri sütésre elegendő mennyiség. Én fagyasztani szoktam, alacsonyabb kerek gyümölcsös joghurt dobozba, aminek teteje van, általában 20-25 dkg – s kiszerelésben. Amikor szeretnék sütni, előtte kiveszem, és a konyhában hagyom felolvadni.

Hozzávaló

·         60 dkg liszt sima

·         4 dl víz

·         1 ek olaj

·         1 tk

·         1,5 tk cukor

·         1 dkg élesztő

Elkészítése az elő tésztának.

Dagasztóba teszem az összes anyagot és bedagasztom addig, míg egybeálló tésztát kapok. A konyhába hagyom jól megkelni, majd frissen tartó fóliával jól lefedem, és a hűtőbe teszem. Másnap kiveszem és a dagasztóval addig forgatom, míg egybeáll a tészta, mérve 20 – 25 dkg-s adagokban fagyasztom.

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Marcsi64 2011 december 29

Szuper. Köszi szépen. El fogom készíteni a zsömiket.

0/10 kautz1009 2011 december 29

Gyönyörű mint mindig!!

0/10 Dalianisz Hajdula 2011 december 29

Köszönöm!

0/10 anna51 2011 december 29

Csodaszép, gratula!

0/10 Renáta 2011 december 30

Imádom a korpás kifliket is!Guszta nagyon a zsemle is!Szépek mosolygósak!:-) Ügyes vagy!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*