1 kg bőrös kocsonyahús -házi ( füstölt csülök, köröm, farok, fej, fül, bőrke)
400 g füstölt sovány sertéshús vagy -nyelv
200 g füstölt sertéshús (comb, csülök, köröm)
4 közepes fej hagyma
2 szál petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
cseresznyepaprika
A húst éjszaka hideg vízbe áztatjuk , másnap friss vízben felteszem főzni.(6-8 literes fazékba tesszük )
* A hagymák héját alaposan megmossuk, de nem hántjuk le, mert ettől lesz szép tüzes a kocsonya színe! A petrezselyemgyökereket,sárgarépát megtisztítjuk, 20-22 cm-es darabokra vágjuk, felső, vastagabb részüket félbe-negyedbe szeljük. A fokhagymafejeket megmossuk, egyszerűen kettévágjuk. A cseresznyepaprikát teatojásba/-gömbbe zárjuk.
*Annyi hideg vizet öntünk a húsra, hogy 3-4 ujjnyira ellepje (elfőtt levét utólag nem szabad pótolni!). Felforraljuk, habját szitakanállal leszedjük , azután hozzáadunk a hagymákat, a fokhagymát, a teatojást , petrezselyemgyökeret és a sárgarépát. Félig lefedve, szelíd, éppen csak gyöngyöző forralással 3-3 1/2 órán át vajpuhára főzzük. (Készíthetjük kuktában is, a sípolástól számítva kb. 1 óra.)
*Amikor készre főtt a kocsonya,leszedem a zsírját kanállal,majd egy kis lábasba teszem.3-4 kisebb zuzott fokhagymát megpiritok benne és 1 kis k.kanál őrölt piros paprikával meghintem.A készre főtt kocsonyába öntöm,majd hagyom 5 percig főni és leveszem a tűzről!
*A húsféléket kisebb darabokra vágjuk-bontjuk, és arányosan elosztva mélytányérokba vagy kisebb-nagyobb tálakba tesszük. Tetejükre merünk annyi lét, hogy az többé-kevésbé ellepje,
és hidegen helyen hagyjuk tökéletesen megdermedni (3-4 óra). Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
*Édesanyámtól tanultam!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.