Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 30 szerda Katalin, Kitti névnapja

Főoldal » Kígyórétes

felvitel dátuma: 2014-11-11 17:09:55       mai nézettség: 1       nézettség: 3985
részletes recept
Kígyórétes
Hozzávalók 12 személyre:

A tésztához

1 dl tej
2 dkg élesztő
2 evőkanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
20 dkg Rama 
1 mokkáskanál só
2 db tojás

A nyújtáshoz

finomliszt

Mákos töltelék

  • 50 dkg darált  Mák
  • 30  dkg  sütőtök
  •  fél citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 2-3 dl tej
  • 1 csipetnyi só
  • étolaj a kenéshez

Túrós töltelék

·         30 dkg túró

·         2 evőkanál tejföl

·         1 tojás

·         3 evőkanál cukor

·         2 evőkanál búzadara

·         2 csomag vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja

A töltelék alá

3 evőkanál zsemlemorzsa

A lekenéshez

1 db tojás

A tetejére

porcukor vaníliás cukorral keverve

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 25 perc

Elkészítés:

1.A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk.
Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a Ramával elmorzsoljuk.
A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás és a felfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától.

2.Ezután 3 egyforma részre vágjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni.
Legfeljebb annyi ideig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeit.

3.Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a reszelt citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt.
Hintsük rá a sót és ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.
Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos keverékre.
Jó alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos legyen.

4.A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután  a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojással  összekeverjük.

5.A tésztát egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle.
A lap hosszabbik oldalait kb. 5 centi mélységben, kissé ferdén, kb. ujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.

6.Középre, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá és így tovább.

7.A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit sütőpapírral bélelünk.
A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 °C;   kb. 30 perc alatt megsütjük.

8.A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukros vaníliát  szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 12-14 szelet vágható, összesen 42 szeletünk lesz.

Ebből a tésztából számtalan töltelékkel készülhet rétes

 akár  káposztás, zöldséges,  meggyes-mákos, kapros-túrós és még számtalan más változatban is.

Én most Tökös –mákosat és túrósat készítettem

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*