A tésztához
1 dl tej
2 dkg élesztő
2 evőkanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
20 dkg Rama
1 mokkáskanál só
2 db tojás
A nyújtáshoz
finomliszt
Mákos töltelék
Túrós töltelék
· 30 dkg túró
· 2 evőkanál tejföl
· 1 tojás
· 3 evőkanál cukor
· 2 evőkanál búzadara
· 2 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
A töltelék alá
3 evőkanál zsemlemorzsa
A lekenéshez
1 db tojás
A tetejére
porcukor vaníliás cukorral keverve
1.A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk.
Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a Ramával elmorzsoljuk.
A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás és a felfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától.
2.Ezután 3 egyforma részre vágjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni.
Legfeljebb annyi ideig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeit.
3.Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a reszelt citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt.
Hintsük rá a sót és ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.
Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos keverékre.
Jó alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos legyen.
4.A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojással összekeverjük.
5.A tésztát egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle.
A lap hosszabbik oldalait kb. 5 centi mélységben, kissé ferdén, kb. ujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.
6.Középre, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá és így tovább.
7.A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit sütőpapírral bélelünk.
A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 °C; kb. 30 perc alatt megsütjük.
8.A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukros vaníliát szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 12-14 szelet vágható, összesen 42 szeletünk lesz.
Ebből a tésztából számtalan töltelékkel készülhet rétes
akár káposztás, zöldséges, meggyes-mákos, kapros-túrós és még számtalan más változatban is.
Én most Tökös –mákosat és túrósat készítettem
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.