Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 27 vasárnap Zita, Mariann névnapja

Főoldal » Desszert étel receptek » Kígyórétes

felvitel dátuma: 2014-01-13 13:48:19       mai nézettség: 2       nézettség: 5064
részletes recept
Kígyórétes
Hozzávalók 4 személyre:

Hozzávalók a tésztához:(2 rúdhoz)

- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg zsír
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- kb. 1 dl langyos tej
- csipet
A túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró áttörve
- 2 tojás
- 3 dkg puha vaj
- 4 evőkanál cukor (Mi nem szeretünk semmit túl édesen, de ha valaki édesebben szereti a tölteléket, akkor nyugodtan tehet bele 5 kanál cukrot is)
- ha a túró nem elég száraz, akkor 1 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
 
Az almás-diós töltelékhez:
-1/2 kg alma
-10dkg darált dió
-5 dkg vaj
-3-4 ek cukor
-1 kk fahéj

 
A káposztás töltelékhez:
70-80 dkg fejes káposzta
,cukor

A meggyes-mákos töltelékhez:
20dkg darált mák
20dkg meggy
15 dkg cukor
1dl tej
pár dkg darált háztartási keksz
Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 25 perc

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatom, a vajat mély tálban habosra keverem, hozzákeverem a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, végül a lisztet. A gyúrófelületre téve könnyedén összegyúrom, majd kelesztőtálban kb. 40 percig kelesztem.

Amíg a tészta kel elkészítem a töltelékeket: A túrós töltelékhez a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a többi hozzávalóval összekeverem, a fehérjéket kemény habbá felverem és óvatosan összekeverem a túrós töltelékkel. Ízlés szerint keverhetünk bele mazsolát is.

Almás töltelék: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, amennyire csak lehet. Ezt követően felolvasztjuk a vajat, ráöntjük az almát, hozzáadjuk a cukrot. Többször megkeverjük. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ha megpuhult a fahéjjal fűszerezzük, a darált diót belekeverjük, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.

A káposztás töltelékhez:

A káposztát legyaluljuk,megsózzuk és fél órát állni hagyjuk,majd kinyomkodjuk és kevés olajon puhára pároljuk(kb fél óra) közben ízlés szerint cukorral ízesítjük.

 

A meggyes mákos töltelékhez:

A tejet megmelegítjük,a cukrot felolvasztjuk benne,ráöntjük a mákra,majd beleforgatjuk a kifacsart meggyet és elkeverjük benne a darált háztartási kekszet.


Ha a tészta megkelt, két részre osztom (ebből a mennyiségű tésztából 2 rúd rétes lesz). Egyenként kinyújtom a tésztát, a keskenyebb részét gondolatban 3 részre osztom,(Nekem 3x9cm-es lett) és a két szélső részt derelye- vagy pizzavágóval 2 cm-ként bevagdalom. A simán maradt közepén egyenletesen eloszlatom a tölteléket, és a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatom. Célszerű először a két végét ráhajtani, hogy ne folyjon ki a töltelék és utána két oldalról a széleket.

Óvatosan áthelyezzük a rudakat egy kb. 38x22 cm-es tepsibe szorosan egymás mellé.

Tojássárgája és tej keverékével lekenem a rudak tetejét, és előmelegített 180 fokos  sütőben kb. 25-30 percig sütöm
Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Jákli Judit 2014 január 13

Nagyon guszta!Olyan régóta tervezem,hogy megsütöm,köszi a receptet Andrea.

0/10 Andrea 88 2014 január 14

Szivesen! Én is most csináltam először és nagyon bejött.Isteni finom! :)

0/10 maria 2014 január 16

nagyon guszta . most próbálom ki.. köszi a receptet..

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*