Íme a recept:
1 kg liszt. 5 dkg élesztő /friss/ 1 dl víz a kovászhoz, kb 4-5 dl víz a dagasztáshoz, 5 dkg olaj, 1 evőkanál só, 1 evőkanál kompletta-1 evőkanál cukor.
Na akkor készítsük el:
Az 1 dl langyos vízbe tegyük bele a kompletát és a cukrot majd morzsoljuk bele az élesztőt. És kész a kovászunk. Megvárjuk míg feljön szépen.
A lisztet közben beleöntöttük egy tálba és belekevertük az 1 evőkanál sót.
Amikor feljött a kovász beleöntjük a lisztbe és óvatosan a kis ujjainkkal bele dolgozzuk. /még nem dagasztunk/
Aztán jön a langyos víz /az a fent említett kb. 4-5 dl/ apránként dolgozzuk bele.
Jöhet az olaj is. Hogy őszinte legyek én már évek óta nem mérem és azóta a legfinomabb a kenyerem. Csak úgy szemre beleöntözgetem, bele dolgozom.
És most már lehet szép simára dagasztani a tésztát.
Kész is. Letakarjuk. 50 '-ig kelesztjük.
Eztán óvatosan, de tényleg óvatosan átgyúrjuk és már a tepsibe tesszük vissza úgy hogy kenyér formát csinálunk. Tök mindegy milyet. Én ilyet szoktam, de van hogy kétfelé veszem. Megint hagyjuk pihenni kb. 20 '-ig.
Közben a sütőnket előmelegítjük 150 fokra.
Én be szoktam így ahogy látod vagdosni a kenyérkémet és mielőtt beteszem a sütőbe csak simán vízes kézzel megsimogatom. Ja nagyon fontos, hogy amikor bekapcsolod a sütőt tegyél az aljába egy edénykét tele vízzel, hogy a párát biztosítsd.
Tehát az én sütőmben 150 fokon alsó-felső sütéssel 35 '
Aztán alsó sütéssel még 20 '
Amikor kiveszem rögtön lekenem margarinnal hogy szép mosolygós legyen.
Nem bonyolult csak hosszú le írni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.