Hozzávalók:
2kg érett paradicsom, vagy 2l paradicsomlé, 5 dkg kristálycukor, 6 gerezd fokhagyma, 1 ek csípős mustár, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt fekete bors, fél mokkáskanál currypor, 4 ek 10% ecet, só. (Ez a mennyiség 2 l való, én 10 l csináltam, és a hozzávalókat ehhez növeltem!!! )
Elkészítése:
A paradicsomokat megmossuk,a fehér részeket eltávolítjuk, majd lábasba téve folyamatosan kevergetjük , addig míg teljesen összeesik. Ekkor átdaráljuk paradicsom darálóval, hogy a héjuk, és magjuk ne kerüljön bele. A fűszereket előre elkészítem, hogy semmi ne maradjon ki belőle. Fokhagymát összenyomom fokhagyma nyomón, és össze turmixolom így pépes és nem darabos benne. Minden fűszert elkeverek a paradicsom lével így sokkal hamarább elkeverednek a fűszerek. Addig főzzük, hogy lekvár sűrűségű legyen és ekkor az ecettel és sóval fejezzük be, egy pillanatra felforraljuk, és tiszta száraz üvegbe töltjük. Én minden üvegre teszek folpack, majd úgy csavarozom le szorosan. Majd gőzölő fazékban egy órán keresztül gőzölöm, és a vízen hagyom kihűlni, letörölgetem és mehet az eredeti helyére a kamrába.
Nekem 10 l paradicsom léből 13 üveggel lett.
Felhasználás után hűtőbe teszem. Sokkal finomabb, mint a bolti. hidegen majonézzel, vagy tejföllel összekeverve pikáns mártás salátához, vagy pecsenyéhez, de magába is jó sültkolbász vagy virsli mellé.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.