Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 11 péntek Leó, Szaniszló névnapja

Főoldal » kenyerek

felvitel dátuma: 2012-03-05 17:58:03       mai nézettség: 1       nézettség: 1805
részletes recept
kenyerek
Hozzávalók 3 személyre:
Hozzávalók:
  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk.
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav (patikából por C-vitamin)
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 20-25 dkg öregtészta (Előzőnapi kenyértésztából hűtőben túlkelesztett tészta .A fázisképen látszik.
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
  • 30 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő ,vagy 1/3 zacskó porélesztő

A lisztet lehet variálni. Én most gahamlisztet és BL 55-ös lisztet használtam.
 

Előkészületi idő: 80 perc

Sütési idő: 50 perc

Elkészítés:

tésztát  kézi dagasztógéppel dagasztatom, 20 percig. Ügyelek , hogy nehogy túlmelegedjen a gép..  Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor , ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belűlről jól bespriccelem vízzel,A sütőt 220-230 fokra melegítem,A kenyeret kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.

 

Szakács: kohozsu


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 kautz1009 2012 március 6

Nagyon szép!!:)

0/10 kohozsu 2012 március 6

Köszönöm. Finom is lett. Ma is sült egy. Abba tettem 2 kanál krumplipelyhet is.Jó igazi kenyér íze van.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*