Csodás lett a kenyér,köszönjük a receptet,nincs annál finomabb,mint a saját készítésű kenyér.Lelkileg és testileg is táplálja az embert.
Hozzávalók:
310 ml víz
560 gramm liszt
2 teáskanál/csapott/ só
2 evőkanál cukor
2 teáskanál szárított élesztő
3 evőkanál olaj /én gyengébb minőségű olívaolajat /pomace/használok
2 evőkanál tejföl
néhány gerezd fokhagyma/elhagyható/
4x 3 dkg különböző mag, tetszés szerint
/én szotyolát, lenmagot, szezámmagot és tökmagot szoktam használni/
Elkészítés:
Az edény aljára először a vizet öntöm, majd a lisztet. A liszt egyik sarkába egy kis mélyedést csinálok, ebbe teszem az élesztőt és ennek a tetejére szórom a cukrot. Ezt követően teszem bele, egy kicsit messzebb a sót, hogy a só és az élesztő ne legyenek közel egymáshoz. Ezután még hozzáadom a tejfölt, majd lehetőleg az oldalak mellé becsorgatom az olajat. A programot elindítom, és a magokat serpenyőben /szárazon, tehát nem teszek hozzá semmit/ megpirítom. Jó, ha kisebb tűznél tesszük ezt és fröccsenés gátlót teszünk rá, mert a piruló magok könnyen megégnek és kipattognak a serpenyőből. Így nem könnyű kevergetni, ezért inkább rázogatom, addig, míg egy kicsit rózsaszínűek lesznek. Amikor a gépen megszólal a csipogás, akkor kell a többi hozzávalót beletenni, tehát a pirított magokat és a fokhagymát. Az utolsó fél órában a tetőt felnyitva néhány bemetszést csinálok a kenyéren /késsel, vagy inkább nagyobb ollóval/.
A gép sütési ideje hosszan tart /több mint 3 óra/, de megéri, mert nagyon finom, ízletes és mutatós kenyerünk lesz!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.