Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 22 kedd Csilla, Noémi névnapja

Főoldal » Közepes » Kemencében sült házi kenyér Csilditől

felvitel dátuma: 2018-11-18 19:58:08       mai nézettség: 1       nézettség: 705
részletes recept
Kemencében sült házi kenyér Csilditől
Hozzávalók 8 személyre:

hozzávalók (kb. 1 kg-os kenyér lesz belőle):

   70 dkg búzaliszt (BL 80 kenyérliszt)
   . 2 dl langyos víz

2 dl langyos tej
   25 g élesztő
   1 kávéskanál cukor
   1 púpozott kávéskanál só
   1 db főtt krumpli reszelve
 

Előkészületi idő: 120 perc

Sütési idő: 50 perc

Elkészítés:

A langyos tejben keverd el a cukrot,  és az elmorzsolt élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.

A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, ebbe öntsd a felfutott élesztős tejet. Lazán keverd össze. keverd bele a langyos vízet és a lereszelt burgonyát .Öntsd ki a konyhapultra, dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Inkább nedvesebb tésztával indíts, majd liszt hozzáadásával dagasztás közben úgy állítsd be a tésztát, hogy enyhén nedves felületű, de egyáltalán nem ragadós legyen. Sem a pulthoz, sem a kezedhez nem ragadhat. A tésztát egy tálba helyezve fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen

Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre. Miközben a sütőt és benne a kenyérsütő lapot elkezded a fentebb leírtak szerint előmelegíteni, Nekünk a kenyér kemencében sűlt így már be volt gyújtva. Gyúrd néhány percig a tésztát, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Alaposan lisztezd be a tetejét, majd helyezd egy lisztezett konyharuhával kibélelt, íves tálba legalább negyed órára.

Ha a sütő és benne a kő a fentebb leírtak szerint előmelegedett 250 °C hőmérsékletre, borítsd a kenyeret a liszttel megszórt formába  majd csúsztasd a sütőben levő forró kenyérsütő lapra. A sütőt hagyd 250 °C fokozaton 10 percig, majd a hőmérsékletet állítsd 200 °C-ra.A kemence hőmérsékletét csökkentve tovább sütjük 40 percig .

Amint a kenyér elkészült (összesen kb. 40-50 perc), vedd ki a lapáttal, és helyezd egy rácsra amíg kihűl, hogy alulról is szellőzhessen. Csak a teljesen kihűlt kenyeret vágd fel.

Kemencében a kenyér teteje megpirulhat azt egy kicsit lekaparjuk .

Jó étvágyat!

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Maklári Sándorné 2024 július 28

Érdekes, újdonság számomra a nyers burgonya, eddig még csak a főtt burgonyával próbálkoztam. Köszönöm.

0/10 Csildi 2024 augusztus 7

Olgi néni nincs szó nyers burgonyáról,a hozzávalóknál is főtt burgonya van ezt reszeltem le.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*