Érdekes, újdonság számomra a nyers burgonya, eddig még csak a főtt burgonyával próbálkoztam. Köszönöm.
hozzávalók (kb. 1 kg-os kenyér lesz belőle):
70 dkg búzaliszt (BL 80 kenyérliszt)
. 2 dl langyos víz
2 dl langyos tej
25 g élesztő
1 kávéskanál cukor
1 púpozott kávéskanál só
1 db főtt krumpli reszelve
A langyos tejben keverd el a cukrot, és az elmorzsolt élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, ebbe öntsd a felfutott élesztős tejet. Lazán keverd össze. keverd bele a langyos vízet és a lereszelt burgonyát .Öntsd ki a konyhapultra, dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Inkább nedvesebb tésztával indíts, majd liszt hozzáadásával dagasztás közben úgy állítsd be a tésztát, hogy enyhén nedves felületű, de egyáltalán nem ragadós legyen. Sem a pulthoz, sem a kezedhez nem ragadhat. A tésztát egy tálba helyezve fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen
Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre. Miközben a sütőt és benne a kenyérsütő lapot elkezded a fentebb leírtak szerint előmelegíteni, Nekünk a kenyér kemencében sűlt így már be volt gyújtva. Gyúrd néhány percig a tésztát, amíg a levegőt kinyomkodod belőle. Alaposan lisztezd be a tetejét, majd helyezd egy lisztezett konyharuhával kibélelt, íves tálba legalább negyed órára.
Ha a sütő és benne a kő a fentebb leírtak szerint előmelegedett 250 °C hőmérsékletre, borítsd a kenyeret a liszttel megszórt formába majd csúsztasd a sütőben levő forró kenyérsütő lapra. A sütőt hagyd 250 °C fokozaton 10 percig, majd a hőmérsékletet állítsd 200 °C-ra.A kemence hőmérsékletét csökkentve tovább sütjük 40 percig .
Amint a kenyér elkészült (összesen kb. 40-50 perc), vedd ki a lapáttal, és helyezd egy rácsra amíg kihűl, hogy alulról is szellőzhessen. Csak a teljesen kihűlt kenyeret vágd fel.
Kemencében a kenyér teteje megpirulhat azt egy kicsit lekaparjuk .
Jó étvágyat!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.