Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 21 hétfő Konrád névnapja

Főoldal » kelt tészta/túrós táska és kakaós csiga/

felvitel dátuma: 2012-06-26 21:40:10       mai nézettség: 3       nézettség: 2993
részletes recept
kelt tészta/túrós táska és kakaós csiga/
Hozzávalók 10 személyre:

Hozzávalók
A tésztához:
 Ez a mennyiség 4 tepsihez szükséges adag! Ha kevesebb is elég, akkor felezni kell a mennyiségeket.

1 kg liszt
2 tojás
csapott kávéskanál
3 evőkanál olaj
8-10 dkg vaj/margarin/
5 dkg élesztő
6 evőkanál cukor
3-5 dl tej /amennyi szükséges/

A túróhoz:
½ kg túró
pici
1 tojás
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál gríz
reszelt citromhéj
5-6 evőkanál cukor /akinek kevés, még tehet bele/
mazsola /aki nem szereti, elhagyható/
esetleg vaníliás cukor vagy néhány csepp aroma

A kakaós krémhez:
10 dkg vaj/margarin/
4-6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
őrölt fahéj /elhagyható, de én minden kakaósba teszek/

Előkészületi idő: 120 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral és kb 1 dl tejjel felfuttatom. Egy tálba öntöm a lisztet, a közepébe egy mélyedést csinálok, abba beleütöm a tojásokat, hozzáadom az olajat, a sót, a vajat majd az előzőleg felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a többi /langyos/ tej hozzáadásával dagasztani kezdem. Alaposan meg kell dagasztani /20-30 perc/, akkor , ha már nem ragad se a kézre, se az edény falára. Ha túlzottan ragadna, adok még hozzá lisztet, ha túl keménynek tűnne, akkor tejjel lazítom. Ha kész a dagasztás, picit megemelem, szórok alá lisztet a tálba, majd visszahelyezem és enyhén a tetejét is megszórom liszttel, majd letakarom és meleg/langyos helyen legalább 1 órát kelni hagyom. Ha már szinte a kétszeresére nőtt, kiborítom a deszkára és négyfelé osztom. Egyenként ismét átgyúrom és kinyújtom a tésztát. A túróshoz  kb 8x8 centis kockákra vágom és mindegyik közepére helyezek egy halmot a túróból, majd átlósan a sarkakat egymásra hajtom. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, úgy hogy ne túl közel legyenek egymáshoz, mert még nőni fognak. 2 tepsi kell hozzá.
A csigához a lapokat kinyújtom, meg kenem a fele töltelékkel és felcsavarom, mint a bejglit, majd 3-4 centisre felvágom és lapjára fektetve a tepsibe helyezem. 2 tepsi kell hozzá.
Ha ezzel elkészültem újabb kb 1 órát pihentetem, majd hideg sütőben kezdem sütni kb 180 fokon szép pirosra sütöm.
A kakaós csigát, mikor már szép rózsaszínű, cukrozott langyos tejjel meglocsolom /evőkanállal szoktam mindegyik közepére locsolni/és úgy sütöm készre. Ettől még puhább és finomabb lesz.

A túrót jól összetöröm és hozzáadom a belevalókat, majd jól elkeverem. Ha teszek bele mazsolát, azt előtte meleg vízben kicsit áztatom, hogy puhább legyen.

A cukrot a vajjal elkeverem, majd hozzászitálom a kakaót és a fahéjat, evvel is jól elkeverem és rákenem a kinyújtott tésztára!
egy másik módszer a kakaóshoz:
a kinyújtott tésztát olvasztott vajjal jól megkenem, majd szárazon szórom a kakaó és cukor keveréket, majd feltekerm és vágom!....így kevésbé fog kifolyni belőle a töltelék!

Ha elkészült porcukorral megszórom és tálalom.

Szakács: Anyika


Film link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.390678657657663.89584.100001465961643&type=1

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Dalianisz Hajdula 2012 június 27

Köszi! Nagyon guszta!

0/10 muterka 2012 június 27

Én is köszönöm Dalianisz! Ismerve a munkáidat,a Te véleményed duplát ér!!!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*