Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 24 csütörtök György névnapja

Főoldal » Kelt Rétes meggyes-mákos *

felvitel dátuma: 2016-01-04 19:47:43       mai nézettség: 1       nézettség: 618
részletes recept
Kelt Rétes meggyes-mákos *
Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:
40 dkg finomliszt
40 dkg rétesliszt
4 dkg élesztő
5 dl tej
2 ek cukor
0.5 teáskanál
2 ek tejföl
3 ek olvasztott disznózsír (vagy étolaj)
1 db tojás
A töltelékhez
20 dkg darált, édesített mák
1 citromból nyert reszelt citromhéj
1 kk fahéj
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg magozott meggy
A kenéshez
3 ek olvasztott disznózsír (vagy étolaj)
2 dl tejföl

Előkészületi idő: 0 perc


Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztből a tojással, cukorral, sóval, tejföllel, zsírral és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, de egy kicsit lágyabbra, mint az egyéb kelt tésztákat.
A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, majd a kis cipókat átgyúrjuk, hogy a felületük szép sima legyen. Megkenjük vékonyan a tetejüket olvasztott zsírral vagy olajjal, és 30-40 percig kelni hagyjuk. ( ne tegyük túl közel egymáshoz, mert ahogy kelnek, összeragadnak)
Míg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A cukros mákot citromhéjjal, fahéjjal és vaníliás cukorral elkeverjük, a meggyet lecsepegtetjük.
A konyhaasztalra terítsünk egy vastagabb abroszt, hintsük meg liszttel, és helyezzük a közepére az első cipónkat. Lisztes kézzel alányúlva nyújtsuk a tésztát az asztal széle felé haladva. Ha nehezen nyúlik, hagyjuk még egy kicsit kelni. Nem tragédia, ha esetleg egy-két helyen kilyukad, feltekerve nem fog látszani. smile hangulatjel Ha kinyújtottuk a kívánt vastagságúra (vékonyságúra), locsoljuk meg olvasztott zsírral, tejföllel, szórjuk meg mákkal és potyogtassuk rá a meggyet. Ha téglalap alakúra nyújtottuk, akkor a két szélesebb felénél az abrosz megemelésével tekerjük fel a tésztát egymással szemben. Vágjuk olyan hosszúra, mint a tepsink (amit már előre kikentünk), és tegyük bele. Így járjunk el a két másik cipóval is.
Ebből a mennyiségből egy gáztepsinyi plusz egy kis (20x30cm) tepsinyi rétesünk lesz.
Tepsibe rakva még kelesszük kb. 30 percig, kenjük meg a tetejét olvasztott zsírral vagy étolajjal, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.Tetejére vaníliás porcukor!

Szakács: Krisztina


Film link: Forrás:Nosalty

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*