~50 dkg liszt
~20 dkg porcukor
~1 vanília cukor
~20 dkg teavaj vagy margarin
~1 kis doboz tejföl
~1/2 cs sütőpor
~1 csípett só
~1 egész tojás +1 tojás sárgája ( a maradék tojás fehérjével , pedig lekenjük a tészta tetejét ).
~meggy
~zsemlemorzsa
A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a vajat kockára vágva, a tejfölt és a csípet sót. Az egészet addig gyúrom míg teljesen összeáll a tészta.
A meggyet alaposan megmosom és kimagozom. Miután kimagoztam, kinyomkodom a levét.( Ha befőttből készítem akkor is kinyomkodom és lecsepegtetem, de kevesebb cukrot adok hozzá, mivel a befőtt már cukrozott).A tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, majd kétfelé vágom, és akkorára nyújtom, amekkora a tepsi mérete.A tepsi aljára szilikon lapot, vagy sütőpapírt teszek, és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára ráfektetem a tepsire. A tésztát megszórom egy marék zsemlemorzsával, hogy legyen ami felszívja a meggy még megmaradt levét és ne ázzon el a tészta. Ezután ráteszem a kinyomkodott meggyet,megszórom cukorral és fahéjjal.
A tészta másik felét is kinyújtom és ráfektetem a meggy tetejére. Tojás fehérjével lekenem és villával megszurkálom. Előmelegített sütőbe teszem és 190 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm.
Miután megsült, egy kicsit hagyom hűlni, majd kockákra vágom, a tetejét porcukorral megszórom.
Jó Étvágyat!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.