Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 24 csütörtök György névnapja

Főoldal » Kardamonos körte fagyi sós karamella öntettel

felvitel dátuma: 2012-05-12 17:52:22       mai nézettség: 2       nézettség: 1494
részletes recept
Kardamonos körte fagyi sós karamella öntettel
Hozzávalók 4 személyre:
 
7-8 dl fagyihoz
Elkészítés ideje: 20 perc + minimum 4-5 óra fagyasztás
  • 5 tojássárgája (kisebb tojások)
  • 2,5 dl befőtt leve
  • 2,5 dl házi tehéntej
  • 5 dkg cukorral
  • 45 dkg körte befőtt
  • 1/2 tk. őrölt kardamon
  • 5 dkg aprított körte

Opcionális: sós karamella öntet
Azért opcionális, mert nem tartozik éppen a legegészségesebb kategóriába, de nagyon tökéletes kiegészítője ennek a finomságnak.
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 dl házi tehéntej (vagy tejszín min. 20-30%-os)
  • 1 tk. vaj
  • 1/2 tk. tengeri
Előkészületi idő: 20 perc


Elkészítés:
A tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáöntöm a tejet és a befőtt levét. Tűzre teszem és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzőm, amíg krémmé nem sűrűsödik.
Majd a köréket összeturmixolom és a krémhez adom.
Simára keverem, fűszerezem kardamonnal és 5 dkg aprított körte befőttet is a krémhez adok.
Ezek után a fagyasztóba teszem és időközönként (kb. 30 perc) villával vagy botmixerrel az egészet átkeverem néhány másodperc alatt. Látni fogjuk, hogy időről-időre sűrűbb lesz a keverék. Amikor már eléggé fagyos/kásás, akkor a sűrű krém tetejére rácsorgatom a sós karamella öntetet és beteszem a hűtőbe fagyni. Az opcionális sós karamella öntetet akár külön, csak a tálaláskor is hozzáadhatjuk.
 
 
Sós karamella öntet elkészítése:
Elkészítés ideje kb. 10 perc
Mennyiség kb. 1,7-2 dl
A cukrot és a vizet egy edénybe teszem és lassú tűzön összeolvasztom (kevergetni kell!). Van, aki cukorhőmérőt használ ehhez a folyamathoz, de én addig hagyom a tűzön, míg aranybarnás színt nem kap.
Majd a vajat hozzáadom és hagyom elolvadni folyamatos kevergetés mellett.
Ezután csak annyi dolgunk van, hogy a sót elegyítjük a keverékkel és a tejet folyamatosan beleöntjük. Vigyázni kell, mert erősen bugyogni/ habzani fog, így megéri kicsi adagokban folyamatos kevergetés mellett hozzáadni.
Végül ha túl sűrű lenne, akkor még egy kis tejet adok hozzá. Ha túl világos lenne a keverék, akkor én kihűtöttem, majd rövid (néhány perc alatt) felmelegítettem és ekkor a színe is sötétedett még.
Kedvünk és ízlésünk dönti el, hogy a jéghideg fagyihoz egy forró öntetet kínálunk, vagy a teljes fagyasztás előtt csorgatjuk a fagyira.
 
Ebben a nyári időben, fantasztikusan hűs csemege és igazi különlegesség.
 
Legyen szép napotok!
Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*