Előre bocsátom, a "Napfény és fűszer"-nél találtam, a Google-be beírt keresés után. Senkinek nem kívánom a tulajdonát elvenni, "csak" nagyon finom!
Hozzávalók:
-60 dkg liszt
-1 ek,só
-3 ek. kacsazsír
-1 tk cukor
-3 dkg élesztő
-3- 3,2 dl víz
Töltelék:
-1 nagy csokor kapor(5-7 kis bolti csokor)
-2 ek kacsazsír
Napfény és fűszer:
Kapros dübbencs
Alig várom,hogy megjelenjen az első friss kapor a piacon.Egyik legkedvesebb "örökségem" ez a kelt kalács.
Anyukám alig győzte sütni nekünk,pedig Ő maga nem szereti
A recept a júniusi Kifőztükben is megjelent .
Nem éppen diétás,de az ízélmény fantasztikus
A hozzávalókból közepesen lágy tésztát dagasztok,majd félreteszem pihenni.
A "töltelékhez" a zsíron néhány perc alatt megfonnyasztom az összevágott kaprot.
Amikor a tészta megkelt téglalappá nyújtom és rákenem a kaprot.
Fentről és lentről is behajtom középig,majd a két oldaláról is behajtom középig és összecsukom mint egy könyvet.
Ezután egy 20*30-as tepsibe teszem és finom mozdulatokkal szétlapogatom amíg a tepsit kitölti.
Újra félreteszem kelni egy fél órára.
Van amikor a tésztát kettéveszem ,mindkét lapot kinyújtom,elosztom a tölteléket és feltekerem mint a beiglit.
Így két rúd kalácsot kapok.A továbbiakban mindent egyformán csinálok.
Amikor újrakelt,bevagdosom a tetejét,mintha 6-8 felé vágnám(de nem vágom át) és lekenem olvasztott zsírral.
Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.
A legfinomabb a ropogós széle vagy a rudak csücske
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.