4-6 főre:50 dkgkáposzta
60 dkgliszt
3 dbtojás
2 dlvíz
1 teáskanál só
késhegynyi cukor
60 dkgfőtt füstölt szalonna
20 dkg füstölt kolbász
1 teáskanálőrölt bors
1 teáskanálőröl t köménymag
1 fej hagyma
2 dlétolaj
egy csepp ecet
( A fűszerek Toldi Fűszer termékek, www.toldifuszer.hu )
Felkockázzuk a szalonnát és nagy serpenyőben zsírjára sütjük. mivel a kolbász hamarabb sül ezért azt is felkockázva de később tesszük a szalonnához.
Ez alatt a lisztbe beleütjük a tojásokat, beleöntjük a sót és a vizet és elkeverjük.
Jó simára kell keverni, szoktam mondani akkor jó mikor puffog a tészta.
A tészta sűrűsége olyan legyen, hogy a nokedli szaggatóra kiöntve ne vándoroljon le róla, legyen rugalmas, kb a nagyon sűrű palacsinta tésztára emlékeztessen.
Közben egy nagyobb fazékban teszek forralni vízet, ebbe kávéskanál sót és egy csepp olajat is rakok.
Ha jól elkevertem, kicsit félre szoktam tenni, hogy pihenjen, de akár rögtön is dolgozhatok vele.
A nokedli szaggatót a forrásban lévő vízzel teli edény tetejére teszem, és kiszaggatom a nokedlit.
Ha egy adag kifőtt, megvárom, hogy a víz újra felforrjon, majd akkor kezdek neki a következő adaghoz.
Ezt addig ismétlem, míg a tészta el nem fogy.
Közben a kifőtt nokedlit mindig egy szűrő segítségével kiszedem a vízből ez fontos hogy hideg vízbe egy mélyebb edénybe öntöm,majd leszűröm, kicsit meglocsolom olajjal, hogy ne tapadjon össze, majd lefedem.
Ha ezzel is megvagyunk a káposztát vékonyra szelem és besózom majd hagyom egy picit állni, a fej hagymát megpucolom felaprítom és olajban üvegesre dinsztelem. Erre rakom a sótol levet engedett és kinyomkodott káposztát majd ízesítem a fűszerekkel dínsztelem, még mielött teljesen puha lenne hozzáteszem a szalonnás kolbászos egyveleget és a csepp ecetet.
Így finoman összeérnek az ízek, majd teljesen puhára főzöm.
Ha mindennel készen vagyunk, a nokedlit és a szalonnás, káposztás egyveleget összeöntöm és kicsit összemelegítem őket.
Jó étvágyat .
Tipp háziasszonyoknak:
A nokedli szaggatás után a szaggatót, illetve azt az edényt amiben a nokedli tésztát "főztük" csakis hideg vízbe áztassuk be, különben soha nem vakarjuk le a tésztát róluk.
A hideg vízben szépen leoldódik, de ahogy meleg vizet kap, szó szerint ráköt arra, amin van!
Tehát, hidegvíz!!!!!
Másik én mindig elöbb mosogatás elött a beáztatott edényeket leöblítem és csak utána mosogatom el, mert ha nem akkor ilyenkor mosogató szivacsot kell cserélni, ugyanis a ráragadt tészta egy gusztustalan, kettő bacilus forrása lehet főleg a tojás miatt.
( A fűszerek Toldi Fűszer termékek, www.toldifuszer.hu )
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.