1 kg savanyú káposzta
1 kg sertéscomb vagy lapocka ledarálva
1-2 szem babérlevél
100 g füstölt kolbász
1 evőkanál pirospaprika
2 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
1 csipet őrölt bors
1 csipet őrölt kömény
1 csipet majoranna
1 tk só
1 tk darált chili vagy cseresznyepaprika
10 dkg rizs (gyors rizs ezt nem kell előre főzni)
1 db tojás
2 evőkanál olaj
tejföl
1. Mossuk át a savanyú káposztát hideg vízben, majd jól nyomkodjuk ki, én egy kicsit megtépkedem ne legyenek a szálak olyan hosszúak.
A hagymát és a fokhagymát hámozás után vágjuk apróra, a kolbászt kockázzuk fel.
2. Pirítsuk meg a hagymát egy nagy lábosban.
A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot húzzuk le a tűzről és hintsük meg a pirospaprikával, majd öntsünk rá 1 dl vizet, és keverjük össze a savanyú káposztával.
4. A darált húshoz adjuk hozzá a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítsük .
Tegyük a lábosba, a káposztára és fedő alatt, lassú tűzön, főzzük puhára (kb. 1 óra. Közben többször rázzuk meg a lábost, keverni nem szabad!
5. Szedjük ki óvatosan a gombócokat, és rántsuk be a káposztát.
Ehhez az olajat forrósítsuk fel, és pirítsuk meg benne a lisztet.
Öntsük fel 2 dl hideg vízzel, és keverjük el csomómentesre.
Adjuk a káposztához, és 10 percig forraljuk.
A gombóckákat visszatesszük a tetejére, és tejföllel kínáljuk.
Hasonló módon készül mint a töltött káposzta de itt nem csavarjuk káposzta levélbe a gombócokat.
Jó étvágyat hozzá.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.