a tésztához:
• 3 dl tej
• 3 ek cukor
• 5 dkg friss élesztő
• 2 ek olaj
• 3 tojássárga
• 60 dkg liszt
• 1 csipet só
a töltelékhez:
• 10 dkg vaj
• 2 cs vaníliás cukor
• 5 ek porcukor
• 2 ek kakaó/fahéj
• 1 tk rum- vagy vaníliaaroma (elhagyható)
a tetejére:
• 1 tojássárga
Az élesztőt 1 dl meleg, de nem forró, cukros (3 ek) tejben felfuttatom. Hozzákeverem az olajat, a tojássárgákat, a maradék tejet, a sót és végül a lisztet. Legalább 5 percig dagasztom.
A tésztát 6 cipóra osztom, letakarom, és egy órát kelesztem. Ez alatt habosra keverem a töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem. Ehhez az olvasztott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és az aromát összekeverem, majd elfelezem, és az egyik felébe kakaót, a másikba fahéjat teszek.
A megkelt cipókat lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom. Hármat a kakaós, hármat a fahájas töltelékkel kenek meg, és a hosszanti oldaluknál feltekerem. A 3-3 tekercsből fonatot készítek. A két kalácsot kiolajozott tepsibe teszem, tetejüket tojássárgájával kenem meg. Előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 fokon 20 perc alatt pirosra sütöm.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.