Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 május 1 csütörtök Fülöp, Jakab névnapja

Főoldal » Jalebi - egy népszerű keleti édesség

felvitel dátuma: 2015-02-04 16:07:05       mai nézettség: 1       nézettség: 2332
részletes recept
Jalebi - egy népszerű keleti édesség
Hozzávalók 4 személyre:
1. TRADICIONÁLIS RECEPT:
 
Hozzávalók
 
- 2 bögre finomliszt
- 2 ek. kukoricaliszt (elhagyható)
- 1 csipet kurkuma (vagy pár csepp sárga ételfesték)
- 2 bögre natúr joghurt
- víz
- fél tk. sütőpor
- 1 csipet sáfrány (vagy pár csepp sárga ételfesték)
- 4 ek. olaj + a sütéshez
 
 Cukorsziruphoz:
- 2 bögre víz
- 2 bögre kristálycukor
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 csepp rózsavíz (elhagyható)
1 tk. kardamom
 
MODERN, ÚN. INSTANT RECEPT
 
Hozzávalók:
- 2 dl. kézmeleg víz
- 1 tk. cukor
- 1 tk. élesztő
- 2 bögre finomliszt
- 1 tk. kukoricaliszt (elhagyható)
- 1 csipet kurkuma vagy sáfrány (vagy pár csepp sárga ételfesték)
- 3 ek. natúr joghurt
 
Cukorsziruphoz:
- 2 bögre víz
- 2 bögre kristálycukor
- 1 citrom kifacacsart leve
- 1 csepp rózsavíz (elhagyható)
1 tk. kardamom
Előkészületi idő: 25 perc


Elkészítés:

A jalebinek két elkészítése módja van: egy tradicionális, és modern, úninstant. Mindkét receptet le fogom írni, s Rátok bízom, melyiket próbáljátok ki.

 

TRADICIONÁLIS RECEPT:

 

 

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, egy csipet kurkumát (tényleg csak egy csipet legyen, mert nagyobb mennyiségénél már könnyen érződik az íze, nekünk pedig most kizárólag színezés miatt van szükségünk), és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadagolunk 2 bögre natúr joghurtot, és ezzel is összedolgozzuk.
2. Folyamatosan, kisebb adagonként öntjük hozzá a vizet és keverjük mindig csomómentesre. A lényeg, hogy végeredményként egy palacsintatésztánál kissé sűrűbb tésztát kapjunk. Minimum 2 órát letakarva pihentetjük, de ha nagyon tradicionálisak szeretnénk lenni és a legjobb eredményt akarjuk elérni, akkor ez az időtartam 24 óra legyen.
3. Pihentetés után hozzáadunk fél tk. sütőport, egy csipet sáfrányt porrá zúzva (helyettesíthető pár csepp sárga ételfestékkel) és 4 ek. olajat. Egynemű masszává dolgozzuk össze. Félretesszük, míg elkészítjük a cukorszirupot.
4. Egy lábasban feltesszük melegedni a 2 bögre vizet, s beleöntjük a 2 bögre cukrot. (A cukorszirup készítésének szabálya, melynek függvényében a mennyiség növelhető, csökkenthető: 1 bögre vízhez 1 bögre cukor szükséges!) 10-15 percet adunk neki, hogy szépen forrjon, ekkor hozzáadunk egy citrom facsart levét, egy csepp rószavizet, és egy teáskanál kardamomot. A szirup akkor kész, ha ujjunkkal ragacsosnak érezzük már. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk.
5.  Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes lángon (ne legyen túl forró az olaj).
6. Kinevezünk egy jalebi-készítésre alkalmas eszközt: nálam ez egy üres majonézás doboz. Beleöntjük a tésztát.
7. Amikor az olaj elérte a  kellő hőfokot, csigaformákat nyomunk. Nem kell sok idő a sütéséhez, fél-egy perc alatt oldalanként készre sül.
8. Az olajból a cukorszirupos fürdőbe tesszük át, megforgatjuk benne, hogy mindenütt érje, majd kiszedjük, lecsepegtetjük. Addig végezzük, míg el nem fogy a tésztánk. 
 
MODERN, ÚN. INSTANT RECEPT: 
 
1. 2 dl. kézmeleg vízhez adunk 1 tk. cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
2. A finomlisztet, kukoricalisztet az egy csipet kurkumával/ételfestékkel elkeverjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot és ezzel is elegyítjük. 
3. Ha az élesztő felfutott, akkor a lisztes keverékünkhöz öntjük és alaposan összekeverjük. 
4. Folyamatosan, kisebb adagokban adagolunk hozzá kézmeleg vizet, mígnem egy palacsintatésztánál kissé sűrűbb masszát nem kapunk. 15-20percet pihentetjük. 
5. Egy lábasban felteszük melegedni a 2 bögre vizet, s beleöntjük a 2 bögre cukrot. (A cukorszirup készítésének szabálya, melynek függvényében a mennyiség növelhető, csökkenthető: 1 bögre vízhez 1 bögre cukor szükséges!) 10-15 percet adunk neki, hogy szépen forrjon, ekkor hozzáadunk egy citrom facsart levét, egy csepp rószavizet, és egy teáskanál kardamomot. A szirup akkor kész, ha ujjunkkal ragacsosnak érezzük már. Ekkor a legkisebb lángon hagyjuk.
6.  Egy serpenyőben olajat hevítünk közepes lángon (ne legyen túl forró az olaj).
7. Kinevezünk egy jalebi-készítésre alkalmas eszközt: nálam ez egy üres majonézás doboz. Beleöntjük a tésztát.
8. Amikor az olaj elérte a  kellő hőfokot, csigaformákat nyomunk. Nem kell sok idő a sütéséhez, fél-egy perc alatt oldalanként készre sül.
 
Jó étvágyat!
 
www.facebook.com/keletiizvarazs
http://keletiizvarazs.blogspot.hu/
Szakács: Keleti ízvarázs


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*