Koszi szépen, nagyon tetszik. Fél adagból fogom majd megpróbálni, úgy gondolom a sutési ido is cca harmadával lerovidul, vagy nem?
- 60 dkg sima liszt
- 20 dkg világos rozsliszt
- 120 ml víz
- 400- 500 ml joghurt vagy iró vagy savó vagy kaukázusi kefir
- 2 ek burgonya pehely (el is maradhat)
- 2 teáskanál só
- 2,1 dkg élesztő
- csipet cukor
1. Az élesztőt a cukros vízben feloldom, nem kelesztem, bele öntöm a kenyérsütő tartályába. Majd a 420 ml (én kaukázusi kefirt használtam) ráöntöm.
2. A kimért liszteket összekeverem + a sót és ezt is a folyadékra öntöm. A burgonyapelyhet rászórom és elindítom a dagasztást. Ez Kb 20 perc.
3. 30 perc pihentetés után a tésztát átgyúrom, majd kelesztő tálban addig kelesztem, míg a duplájára nő.
4. Átgyúrom, megformázom oválisra a tésztát, és egy ovális magas falu jénaiban (jobb híján), amibe egy konyharuhát tettem, beliszteztem (kukoricalisztet használtam, ettől ropogósabb a kenyér) és a tésztát a varratos résszel felfelé bele tettem, ruhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem.
5. A sütőbe 2 tepsit teszek a sütőt 250 C° -a felfűtöm.(az egyikbe a tésztát csúsztatom majd a másikba egy bögre hideg vizet öntök akkor, amikor a kenyeret betolom a sütőbe)
6. A tésztát óvatosan kiborítom egy sütőpapírra, ami alatt egy iskolai rajztábla van (így könnyebb áttenni a forró tepsire) és a tetejét 3mm mélyen bemetszem három helyen.
7. Az egyik tepsire átcsúsztatom a tésztát és rögtön beleöntöm a vizet a másik tepsibe és így sütöm a kenyeret 15 percig, a vizes tepsit eltávolítom, majd 200C°-on további 40-45 percet sütöm. Rácson hagyom kihűlni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.