Előző este elkészítendő kovász:
2 dl langyos víz
1 kávésk.cukor
1 evők. olaj
2 dkg élesztő
10 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
A kenyérhez:
50dkg finomliszt
20dkg rétesliszt+1 evők. sikér
3dl langyos víz
1 ek 20% ecet (én 1 teáskanál aszkorbinsavat tettem)
2 teásk. só
1 evők. porcukor
1 mokkásk. méz
2 dkg élesztő
+a kovász.
A recept nem írja, de én tettem bele THAN ZONG nevű kenyérdoktort. (3 dkg liszthez 15 dkg vizet adunk és addig főzni, míg a fakánállal rajzolhatunk a lábas alján. Napokig eláll a hűtőben minden kelt sokáig friss marad tőle)
A kovászt este kanállal összekeverni és letakarva hagyni szobahőmérsékleten. ( A dagasztó edénybe , mert akkor másnap csak hozzá mehet a többi anyag)
A hozzávalókbó bedagasztani a tésztát. Ha lágy , akkor közben még lisztet adni hozzá.20 percig langyos helyen hagyni, majd lazán átgyúrni . Duplájára keleszteni. Kb. 40 perc.
Megformázni veknire.
Sütőpapíros jénaiba tenni.(Én kerámia bevonatos formába tettem papír nélkül . A képen látszik,hogy fedőnek is azt használtam.) Ismét keleszteni kb.30 percig. Én eközben a tetőnek használt sütőformával le is fedtem nehogy kifollyon a tészta.)
Pengével nem túl mélyen bevágni . Vízzel permetezni és magokkal lehet szórni. A fedőt is belül vizezni és rátenni. 250 fokon kb 40 percig sütni, majd kb 10 percig fedő nélkül. Rácsra kitenni, ha kongón kopg az alja. Rögtön spriccelni rá vizet .Pár perc múlva ruhával letakarni,míg kihűl.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.