Remélem,jól meg lett mosva a tojás:D Egyébként nagyon aranyos!!:)
Díszítéshez:
1 dl langyos tejből, csipet cukorral, az élesztőből, 3 evőkanál lisztből kovászt készítünk.
A többi langyos tejben felolvasztjuk a cukrot, a sót. Az átszitált liszt közepében beleöntjük a kovászt, a tejet. Összedolgozzuk. Közben beleöntjük az olvasztott vajat/margarint is. Készre/hólyagosra – dagasztjuk, ha ragad, tehetünk még hozzá lisztet. (Kézzel kb. 35 perc.)
A tál alját, oldalát és a tészta tetejét kicsit meglisztezzük és 1 óra hosszat (háromszorosára) kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk. Enyhén átdolgozzuk, 3 részre osztjuk: először felezzük, és az egyiket egyharmad/kétharmad arányban.
A nagyobbat és a közepest: négy részre osztjuk, rudakat formálunk belőlük. Négyes fonással kör alakúra készítjük. Vajazott/margarinozott sütőlemezre tesszük. – A nagyobb az állatfigura teste, a közepes az állatfigura feje lesz.
A kisebb tésztát kétfelé osztjuk, mindegyikből rudat formázunk, amit harmadolunk, és két darab hármas fonású kis kalácsot készítünk. – Ezek lesznek az állatfigura fülei. Odaillesztjük a fejhez.
Az egészet megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, és 20 percet pihentetjük a tepsiben. Ezután a felvert tojással megkenjük. (Ha sötétebben szeretjük, a tojásba lehet porcukrot és tejet tenni.) Rátesszük a főtt tojásokat, díszítjük a mazsolával.
Közepesen meleg sütőben (160 fok), lassú tűznél sütjük (kb. 1 óra).
Rácsra tesszük kihűlni. (A fehér tojásokat színesre cserélhetjük.)
Megjegyzés:A kalács magassága, szélessége a tepsi méretétől, és a fonás szorosságától függ. – A képen 35*37 cm méretű gáz tepsiben készült, 5-7 cm magas.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.