A húsos toltelékhez:
400 g darált hús
1 kisebb póréhagyma (voroshagyma volt már a húsmasszában, ezért ez kimaradt)
150-200 ml ketchup
só, oregánó, gyros fuszerkeverék, olaj
A tésztához:
300 g simaliszt
fél csomag éleszto
1 kk szárított oregánó
200 ml tej
100 ml olaj
1 kk só
1 kk cukor
Tetejére:
tojás
szezámmag
Eloszor elkészítjuk a húst. A felmelegített olajon a húst barnára sutjuk. Hozzáadjuk a póréhagymát, megsózzuk, megfuszerezzuk, ketchuppal aláontjuk és fedo alatt kb. 20 percig sussuk. Hagyjuk kihulni.
Egy tálban elkeverjuk a lisztet az élesztovel, a sóval, a cukorral és a fuszerrel. Hozzáontjuk a tejet, az olajat és fakanállal osszekeverjuk. Mikor a massza osszeállt, a tésztát egy deszkára rakjuk, és kézzel alaposan osszegyúrjuk. Lazán megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és hagyjuk megkelni.
Kétféle módja van a tészta formázásának:
1. A tészta nagyobb részét téglalap alakúra nyújtjuk, és 8 egyforma négyzetre osztjuk. Sutopapírral bélelt tepsire rakjuk és mindegyikre egy halom húsmasszát helyezunk (a fozoleve nélkul). A tészta széleit felvert tojással megkenjuk. A maradék tésztát szélesebb téglalapokra nyújtjuk és szintén 8 téglalapra osztjuk, kicsit szélesebbre mint a tészta nagyobb részét. Mindegyik téglalapot tésztarácsozóval megformáljuk, és befedjuk vele a húst. A széleit jól lenyomkodjuk.
2. A tésztát téglalap vagy kor alakúra nyújtuk, amelyet téglalap alakúra osztunk. Mindegyik téglalap felére rakunk egy kanálnyi húst. A másik felét ráhajtjuk, a széleit jól osszenyomkodjuk. Ha kevés a tészta, akkor batyut formálunk belole, amelyet gondosan befedunk. Tetejét akár késsel is bevághatjuk, de el is maradhat.
A kész táskákat megkenjuk a maradék tojással és szezámmaggal megszórjuk. A tepsin hagyjuk még egy kicsit kelni és elomelegített sutoben 200 fokon kb. 10-15 percig aranybarnára sutjuk. (Én tovább hagytam sutni, kb. 25 percig.)
A receptet egy szlovák gasztroblogban találtam.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.