A tésztához:
250 g finomliszt
1 tk só
csipetnyi cukor
150 g vaj felkockázva
1 tojás
1 ek hideg tej
A töltelékhez:
maradék sült vagy főtt hús
sült vagy főtt zöldségek
Kétféleképpen készithetjuk el:
1. Ha kézzel készitjük, akkor a lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Tálba öntjük, közepébe mélyedést készitünk, ide tesszük a puha vajat, a tojást és a tejet. Az ujjhegyünkkel dolgozzuk össze, mig morzsálékos tésztát nem kapunk. Ezután a tenyerünkkel simára dolgozzuk.
2. Ha géppel készitjük, akkor a lisztet, a sót, a cukrot és a felkockázott vajat morzsásra keverjük a géppel. Majd hozzáadjuk a tojást és a tejet. Összeállitjuk a tésztát.
Fóliába csomagoljuk és a fél órára a hűtőbe tesszük. Légmentesen lezárt dobozban a hűtőben 1 hétig, a fagyasztóban 3 hónapig eláll. A lehűlt tésztát nyújtólapon 2 mm vastagra nyújtjuk. A legnagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggattam belőle, amelyeknek a közepébe 1-1 tk tölteléket tettem. Felhajtottam a tésztát és az ujjammal szorosan összenyomkodtam a szélét (villával is lenyomhatjuk). Sütőpapirral bélelt tepsire ültettem őket és ismét 30 percre hűvösre tettem. Ezalatt a sütőt előmelegitettem 180 fokra. A tésztát lekentem tojásmázzal, amihez 1 tojássárgáját elkevertem 1 ek tejjel. 18 percig sütöttem.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.