Az epret többször váltott vízben jól megmossuk, lecsepegtetjük. Csumájától megszabadítva tálba tesszük vagy egyből az üvegbe. Rúdmixerrel pürésítjük.
A vízből elveszünk 1 dl-ert, amiben feloldjuk a szörptartósítót. Ehhez szükség lesz egy Mesterszakács Nyeles Főzőedényre, amiben addig kell melegíteni a vizet csak, amíg a tartósító teljesen feloldódik. tehát forralni nem szabad!
Ezt a langyos tartósítós vizet a hideg vízhez adjuk, elkeverjük.
A vizet az eperpüréhez öntjük az üvegbe. Jól elkeverjük. Kistányérral fedjük az üveget és napon 4-5 napig érleljük, mint a kovászos uborkát.
Mikor elkészült leszűrjük a szörpöt és literenként 60 dkg cukor kerül bele, amit addig kevergetünk, amíg teljesen feloldódik.
Csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és helyére tesszük.
Ásványvízzel, szódával vagy csapvízzel hígítva fogyasztjuk.
Ezt a variációt most készítem először, ezért csak ilyen kis mennyiségben készült. Amennyiben be fog válni, akkor a málna és a ribizli, meggy is így fog idén készülni.
Eredeti receptötlet Sherpa Konyhájából, illetve én Mónikánál láttam meg először.
Köszönet az ötletért mindkettőtöknek.
2013. 06. 11-én került leszűrésre (5.napon) a szörp. Hajszál pontosan 2 liter lé lett belőle és csak 1 dl az a rész, ami kidobásra kerül, ez az apró magocskák. 1,2 kg cukor került bele, amit most addig kevergetek, amíg elolvad teljesen.
Csírátlanított üvegeket előkészítem.
Elkészült a szörp, üvegekbe töltöttem és mennek a polcra.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.