80 dkg burgonya
20-25 dkg finomliszt /simaliszt/ adok hozzá
1 db tojás
3 -4 dkg vaj
5 dkg lekvár vagy szílva befőtt
5 dkg fahéjas cukor
csipetnyi só
fél dl. olaj
10dkg porcukros mák
5 dkg porcukor
1 dl tejszínhab
5 dkg házi eperlekvár vagy barack lekvár
5 dkg pirított zsemlemorzsa
80dkg burgonyát meghámozok, kockákra vágom és sós vízben puhára fözöm. Még melegen krumplinyomón áttöröm.
Ezután hülni hagyom. Majd kb.20-25 dkg finomlisztet /simalisztet/ adok hozzá, 1 egész tojást és 3 -4 dkg olvasztott vajat.
Ezt összegyúrom és kapok egy lágyabb egynemü masszát.
Ha még pici lisztet kívánna, adjunk hozzá. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kockákra vágjuk.
Mindegyik közepébe egy kiskanál lekvárt lehet tenni. Én most fél szilvát tettem bele /beföttböl/ és fahéjas cukorral szórtam meg minden szilvadarab közepét. Ezalatt egy nagy fazékba vizet tettem fel föni, amibe sót tettem és fél dl. olajat, hogy a gombósok ne ragadjanak össze.
Ekkor minden gombócot /a négy sarkát összecsippentve/ szépen gömbölyüvé formázzuk. Lisztezett kézzel. Óvatosan állitsuk össze a gombócainkat, nehogy kiszakadjanak. Érezni kell. Amikor minden gombóc elkészül és ha a víz is már forrásban van, akkor óvatosan beletesszük a vízbe. Ekkor egyszer fakanállal óvatosan megkeverjük, hogy ne ragadjanak le. Majd 5 perc múlva mégegyszer.
Ha feljöttek a víz tetejére ,akkor még 5-6 percig hagyjuk föni és szürökanállal kiszedjük. Ezalatt elkészítünk egy tepsit vagy egy tálat , amibe pici olvasztott vajat locsolunk és 10dkg porcukros mákot szórunk.
Ebbe merjük a lecsepegtetett, de nem leöblített gombócokat. Majd a tetejét is megszórjuk cukros darált mákkal és a legvégén az olvasztott vajjal meglocsoljuk. A vaj nagyon finom ízt ad .Ezután procukorral megszórjuk.Én tejszínhabbal és házi eperlekvárral kínálom. Nagyoooooooon finom!
Persze lehet pirított morzsába is hempergetni, akkor a tejszín mellé, baracklekvárt kínáljunk a jobb ízhatás miatt
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.