1/2 kg finom liszt (lehet tönkölybúzából is)
1 kk. só
5dkg vaj, vagy margarin
1 dl tej
3 dkg élesztő
1 mk. cukor
langyos víz
tetejére köménymag, só
Az élesztőt a tejben a mk. kanál cukorral elkeverem, tetejét megszórom liszttel, felfuttatom, akkor jó, ha már hab az egész.
A lisztet egy tálba öntöm, hozzáteszem a sót, elmorzsolom benne a vajat, vagy margarint, hozzáöntöm az élesztőt és annyi langyos vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak.
Géppel jól megdagasztom, addig amíg hólyagos lesz. Letakarom és duplájára kelesztem.
Ekkor deszkára borítom, kicsit átgyúrom, ketté veszem, ismét pihentetem 10 percig, így könnyebb lesz nyújtani. A tésztákból nagy köröket nyújtok, 8 egyforma cikkre vágom.
A körcikk szélesebb végétől elkezdem feltekerni, amikor kész, félkör alakúra igazítom.
Ezzel a módszerrel egyenletes nagyságúak lesznek a kiflik és gyorsan kész van a formázás.
Kizsírozott tepsibe rakom, szépen sorban egymás alá, ecsettel langyos vízzel átkenem, hogy tapadjon rá a só és a köménymag.
Megszórom mindkettővel, majd langyos helyen letakarva hagyom állni egy órát, utána előmelegített sütőben, közepes hőfokon szép világosra sütöm, vigyázni kell meg ne égjen.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.