A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 dkg éleszto
2 dl langyos víz
1 tojás
1 kk kristálycukor
1 tk só
0,5 dl tej
15 dkg trappista sajt
Lekenéshez:
0,5 dl étolaj
1 tojás
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztot és felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, beleszórjuk a sót, hozzáteszunk 5 dkg szobahomérsékletu vajat, a megkelt élesztot, a tojást és a langyos vizet. Jól osszegyúrjuk és hólyagosra kidolgozzuk a tésztát. Egy tálat kikenunk olajjal, beletesszuk a tésztát és letakarva a hutoben pihentetjuk 1 órát.
A sajtot lereszeljuk. A tésztát kivesszuk a hutobol és lisztezett táblán 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, rákenjuk a 15 dkg vajat, rászórjuk a sajtot, és a tésztát meghajtogatjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk, eloszor balról, majd jobbról hajtjuk kozépre, aztán alulról fel és fontrol rá. Így 9 réteget kapunk. A hutobe tesszuk ismét 1 órára, lefolpackozva. A nyújtást-hajtogatást megismételjuk még egyszer, de már csak fél órát pihentetjuk.
A sutot 200 fokra elomelegítjuk.
A pihenés után a tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságúra. Egyenlo szárú háromszogeket vágunk, a szárak legalább 18 cm hosszúak, az alap pedig 12 cm legyen. A háromszogeket lekenjuk olajjal, lazán feltekerjuk, és félhold alakúra hajlítjuk.
Sutopapírral kibélelt tepsire rakjuk a kifliket, és 1 órát meleg helyen kelesztjuk. Sutés elott felvert tojással megkenjuk. Elomelegített sutoben 200 fokon 15-20 percig sutjuk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.