Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 26 szombat Ervin, Aida névnapja

Főoldal » Desszert étel receptek » Házi Rétes *

felvitel dátuma: 2015-06-16 22:19:53       mai nézettség: 1       nézettség: 960
részletes recept
Házi Rétes *
Hozzávalók 6 személyre:

25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál olvasztott zsír vagy kacsa,de olajjal is készíthetjük, 1 db tojás, 1csipet só, 1 evőkanál ecet (10%-os), 250 ml langyos víz

Meggyes töltelék:

Először a tölteléket készítjük el,hogy lehűljön!

1 kg kimagozott meggy, 2 evőkanál olaj, 10 dkg búzadara, 4 evőkanál cukor (ízlés szerint mehet több is), 1 teáskanál fahéj.

Tetejére:

Pici olaj

Édes morzsa:

Hozzávalók:

- 10 dkg zsemlemorzsa,
- 2 evőkanál kristálycukor,

Keverd össze a két hozzávalót, majd serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd aranybarnára. Felhasználható: réteseknél a töltelékből kifolyó lé felszívására, valamint, aki nem szereti a gombócoknál a zsírban megpirított édes morzsát, az így használja fel.
 

 *

Töltelék me

 -*****---jj

Előkészületi idő: 0 perc


Elkészítés:

A liszteket összekeverjük, közepébe mélyedést teszünk. Ide tesszük az olvasztott zsírt és tojás, ezzel összekeverjük. A langyos vízbe tesszük a sót és az ecetet, majd apránként adagoljuk a liszthez. Közben gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, akkor kényelmesebben dagaszthatjuk ha a tálból kitesszük egy munkafelületre. Kb. 15 percig dagasztjuk, míg a tészta szép hólyagos, ruganyos nem lesz és a kezünkhöz sem ragad. A tésztát két felé vesszük és kigömbölyítjük. Egy szilikonos sütőpapírt zsírral/olajjal bekenünk bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is. A sütőpapírt ráhatjuk és lezárjuk. 20 percig pihentetjük. Akkor a tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma.
Megjegyzés: Horváth Anna receptje szerint melegített lábassal kell lefedni a tésztát, következőleg kipróbálom.

A tészta kinyújtása/húzása következik. A konyhaasztalt egy tiszta abrosszal/lepedővel (nálam lepedő volt) leterítjük és nagyon vékonyan lisztezzük. Az egyik tésztát kivesszük az asztal közepére tesszük és elkezdjük kézzel kilapogatni, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzni. Ne ijedjünk meg, ha kiszakad, mert úgy is feltekerjük :) Addig húzzuk a tésztát, míg nagyon vékony, átlátszó lesz. A vastag széleit levágjuk. Ezzel el is készült a házi rétestésztánk. Most már készen a töltésre.A tölteléket a szélétől kb. 10 cm-re tegyük egy sorba,majd a maradékot eloszlatva tegyük a tésztára,a széleit ráhajtjuk a töltelékre,majd a teritő segitségével göngyöljük fel.Sütőpapirral bélelt tepsire tesszük,tetejét megkenjük olajjal,majd 200 C előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.Tetejére vanilíás porcukor.Jó étvágyat kívánok!Tetejét megkenyük olajjalSütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A szélét ráhajtjuk a töltelékre, A szélét ráhajtjuk a töltelékre, A szélét ráhajtjuk a töltelékre,  

Töltelék elkészítése:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a levét kissé kinyomkodjuk (nem nagyon csak picit). Egy edénybe olajon megpirítjuk a búzadarát,hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk,hozzáadjuk meggyet,cukrot fahéjat és picit kevergetjük még.Hagyuk kihűlni.

Édes morzsa készitése:

Keverd össze a két hozzávalót, majd serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd aranybarnára. Felhasználható: réteseknél a töltelékből kifolyó lé felszívására, valamint, aki nem szereti a gombócoknál a zsírban megpirított édes morzsát, az így használja fel.
 

 majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Addig a búzadara is megpuhul.  hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még, hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még,  

hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk, hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk, hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk,  

Édes morzsa készitése:

Keverd össze a két hozzávalót, majd serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd aranybarnára. Felhasználható: réteseknél a töltelékből kifolyó lé felszívására, valamint, aki nem szereti a gombócoknál a zsírban megpirított édes morzsát, az így használja fel.
 

Szakács:


Film link: https://www.facebook.com/Krisztina-Konyh%C3%A1ja-1656182284649978/

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*