Ezt ki fogom próbálni! Köszi!
1 kg finom liszt ( lehet kapni kenyérnek való sütőlisztet)
1 ek. cukor
4 dkg élesztő
4 kávésk. só
víz
Az élesztőhöz kb. 2,5 dl, a sóhoz is kb 2 dl kell, s ha pótolni akarod, langyos vizet adagolj. Összesen 5-6 dl vizet is képes felvenni. Ez a liszt gyártójától és minőségétől is függ. A BL-55 jelzésen belül is nagy a minőségi különbség.
Kovász: kicsi edénybe vizet melegítek langyosra, 1 ek. cukor hozzá, majd az élesztő belemorzsolva 10-15 percig pihenni hagyom. Az edényt fedővel letakarom.
1 kg lisztet műanyag tálba teszem, közepében krátert formálok, abba öntöm a kovászt és egy másik edényben feloldódott sót. Kézzel (géppel) összekeverem, s addig dagasztom, amíg elválik a kezemtől és az edény falától. Annyi vizet adok hozzá, ha még kell, amennyit felvesz.
Letakarva pihentetem 45-50 percig. Ha jól dolgoztam, duplájára nő. Még egyszer átgyúrom, s cipót formázok belőle.
A sütőt előmelegítem 180 fokon.
A hideg tepsibe sütőpapírt teszek, arra rakom a tésztát, s éles késsel bevágom a tetejét. Hideg vízzel, ecsettel körbekenem.
55-60 percig sütöm 180 fokon. Kivétel után letakarom konyharuhával. Én megnyitottam a sütő elejét, kb 10 cm-re, s úgy hagytam kihűlni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.