Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 18 péntek Andrea, Ilma névnapja

Főoldal » HÁZI KALÁCS -kakaós és lekváros-túrós

felvitel dátuma: 2011-08-03 22:18:11       mai nézettség: 1       nézettség: 1819
részletes recept
HÁZI KALÁCS -kakaós és lekváros-túrós
Hozzávalók 4 személyre:

5 dl tejet
6 dkg élesztö
egy kanál porcukor
1,2 kg liszt
egy csipet
10 dkg porcukor
18 dkg vaj vagy margarin
4 db tojássárgája
1 egész tojás
1 db citrom héja

kakaóstöltelék:
15 dkg-20 dkg kakaó
15 dkg kristálycukor
25 dkg -30 dkg vaj vagy margarin

túróstöltelék:
40 dkg túró
15 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
1 csom. vaníliáscukor
2 tojássárgája
10 dkg mazsola

 

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:

Felmelegítünk langyosra 5 dcl tejet, 6 dkg élesztöt szétmorzsolva felfuttatunk 2,5 dcl langyos tejben, egy kanál porcukorban és 1 kanál lisztben.
Egy nagy tálba 1,2 kg lisztet beleszitálunk, egy csipet sót és 10 dkg porcukrot.
Majd felolvasztunk 18 dkg vajat vagy margarint.
Ezután az átszitált liszt közepébe beleöntjük a felfuttatott élesztöt, a 4 tojássárgáját és 1 egész tojást, majd elkezdjük dagasztani és fokozatosan adjuk hozzá a langyos tejet és a legvégén az olvasztott vajat. 1 citrom héját is belereszelhetjük.
Amikor egy közepes keménységü, egynemü tésztát kapunk, a legjobb ha már elválik az edény falától /de ha még nem, akkor még liszet apránként adhatunk hozzá/ és hagyjuk meleg helyen, jól letakarva megkelni a duplájára.
Ez kb. 1 óra.
Ezután négy részre osztjuk.
Kis cipókat formázunk és még 20 percig hagyjuk kelni. Mindet kinyújtjuk / ne vékonyra, max.1 -1,5 cm vastagságúra .kb 35 -25cm/ és megtöltjük.
Én meglocsolom a kinyújtott tésztát olvasztott vajjal és kettöbe jön a kakaós töltelék 15 dkg-20 dkg kakaót 15 dkgkristálycukorral és 25 dkg -30 dkg vajjal vagy margarinnal habosra elkeverek, majd a másik kettöbe túróstölteléket kenek /40 dkg túró, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, egy vaníliáscukor, 2 tojássárgája,10 dkg mazsola/.
Kettö nagy tepsit készítünk és két kakaós és kettö túrós kalácsot készítünk.
Kinyújtjuk, lekenjük a töltelékkel, szépen a széleit kissé behajtva felsodrojuk és a tepsibe helyezzük. Majd még 15 percig kelni hagyjuk letakarva.
Utána felvert tojássárgájával megkenjük és elömelegített sütöben 175 C fokon kb.35- 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
 Kivesszük, megkenjük hideg vízzel és letakarjuk konyharuhával 10 percig és kész a csillogós finom házikalács.

Szakács: Rudi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*