5 dl tejet
6 dkg élesztö
egy kanál porcukor
1,2 kg liszt
egy csipet só
10 dkg porcukor
18 dkg vaj vagy margarin
4 db tojássárgája
1 egész tojás
1 db citrom héja
kakaóstöltelék:
15 dkg-20 dkg kakaó
15 dkg kristálycukor
25 dkg -30 dkg vaj vagy margarin
túróstöltelék:
40 dkg túró
15 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
1 csom. vaníliáscukor
2 tojássárgája
10 dkg mazsola
Felmelegítünk langyosra 5 dcl tejet, 6 dkg élesztöt szétmorzsolva felfuttatunk 2,5 dcl langyos tejben, egy kanál porcukorban és 1 kanál lisztben.
Egy nagy tálba 1,2 kg lisztet beleszitálunk, egy csipet sót és 10 dkg porcukrot.
Majd felolvasztunk 18 dkg vajat vagy margarint.
Ezután az átszitált liszt közepébe beleöntjük a felfuttatott élesztöt, a 4 tojássárgáját és 1 egész tojást, majd elkezdjük dagasztani és fokozatosan adjuk hozzá a langyos tejet és a legvégén az olvasztott vajat. 1 citrom héját is belereszelhetjük.
Amikor egy közepes keménységü, egynemü tésztát kapunk, a legjobb ha már elválik az edény falától /de ha még nem, akkor még liszet apránként adhatunk hozzá/ és hagyjuk meleg helyen, jól letakarva megkelni a duplájára.
Ez kb. 1 óra.
Ezután négy részre osztjuk.
Kis cipókat formázunk és még 20 percig hagyjuk kelni. Mindet kinyújtjuk / ne vékonyra, max.1 -1,5 cm vastagságúra .kb 35 -25cm/ és megtöltjük.
Én meglocsolom a kinyújtott tésztát olvasztott vajjal és kettöbe jön a kakaós töltelék 15 dkg-20 dkg kakaót 15 dkgkristálycukorral és 25 dkg -30 dkg vajjal vagy margarinnal habosra elkeverek, majd a másik kettöbe túróstölteléket kenek /40 dkg túró, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, egy vaníliáscukor, 2 tojássárgája,10 dkg mazsola/.
Kettö nagy tepsit készítünk és két kakaós és kettö túrós kalácsot készítünk.
Kinyújtjuk, lekenjük a töltelékkel, szépen a széleit kissé behajtva felsodrojuk és a tepsibe helyezzük. Majd még 15 percig kelni hagyjuk letakarva.
Utána felvert tojássárgájával megkenjük és elömelegített sütöben 175 C fokon kb.35- 40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kivesszük, megkenjük hideg vízzel és letakarjuk konyharuhával 10 percig és kész a csillogós finom házikalács.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.