Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 május 8 csütörtök Mihály, Győző névnapja

Főoldal » Hajtogatott fahéjas csiga

felvitel dátuma: 2013-05-21 17:13:44       mai nézettség: 2       nézettség: 1150
részletes recept
Hajtogatott fahéjas csiga
Hozzávalók 1 személyre:

1 kg liszt (fele arányban lehet teljes kiőrlésű is)

40 g élesztő

500 ml langyos tej vagy víz

60 g porcukor

500 g lapmargarin vagy vaj

2-3 tojássárgája

Vaníliás cukor, reszelt citromhéj

Az adagot természetesen felezheted is.

Előkészületi idő: 180 perc

Sütési idő: 15 perc

Elkészítés:

Elkészítése

Az élesztőt a langyos tejben fölfuttatjuk, majd az átszitált liszttel, a tojásossal, a porcukorral meg a sóval gombóccá gyúrjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.

Ha vajjal dolgozunk, aprítsuk kockákra és gyúrjuk össze kevés liszttel. Két réteg fólia között nyújtsuk vékonyramajd hűtsük le jól.

tésztát enyhén lisztezett felületre borítjukés csillag alakzatra nyújtjuk. Ez legkönnyebben talán úgy kivitelezhető, hogy a gombóctésztábanem túl mélyenegy keresztet vágunk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta közepét vastagabbra hagyjuk, nehogy a vaj nyújtáskor kibuggyanjon hátul. :-)

Helyezzük közepébe a vajat, és hajtsuk rá a csillagzat “fülecskéit”.

Óvatosan nyújtsuk  ki a tésztát vékonyra, majd gondolatban osszuk három részre. Az egyik szélét a középső részre hajtjuk, a másik szélét pedig ennek a tetejére. Letakarjuk, majd visszarakjuk a hűtőbe.

30 perc elteltével 90 fokkal elfordítva ismét nyújtunk egyet a tésztán, most azonban dupla hajtást végzünk. Ilyenkor gondolatban négybe osztjuk, a két szélső szélt befelé hajtjuk, majd egymásba fordítjuk. A pihentetés után ismét szimpla hajtás következik. És végre utoljára dobjuk hűtőbe a tésztát, már csak 30 perc választ el bennünket a boldogságtól. :-)

Mivel a vajas-élesztős tészták zsírtartalma igen magas, nyújtsuk vékonyra a tésztát. Az “ideális” 8-10 mm között mozog.

 

 

Innét már ránk is lenne bízva, mivel töltsük, hogyan formázzuk. Egy kikötés lenne: tetejét tojásos-tejes keverékkel kenjük meg, és meleg helyen kelesszük 15-20 percig. Ezután tolhatjuk 220 °C-ra előmelegített, enyhén gőzös sütőbe.

Szakács: Klárika


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*