Hájas tészta, kiflinek, levélnek batyunak

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

80

Sütési / főzési idő (perc)

15

Nehézség

Nehéz

Recept leírás:

Hozzávalók:

40 dkg  darált háj
70 dkg liszt
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
1/2 evőkanál só 2 kanál ecet / 20% /kb.
2,5 dl langyos szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
szilvalekvár,baracklekvár

*

Elkészítés:

Ma nem volt annyira meleg így reggel neki álltam a hájas tészta készítésének.
A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük.
A többi hozzávalóból rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.
Kinyújtjuk, majd középre rakjuk kinyújtva a lisztes hájat fentről lefelé alulról felfelé és két oldalról ráhajtogatjuk a tésztát.
Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig.
Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük.
A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra.
Téglalap alakúra kinyújtjuk a  tésztát 10 x 10 cm-es négyze­tekre vágjuk.
A tésztára teáskanálnyi szilva­lekvárt helyezünk, de lehet más keményebb fajta lekvár is  és a tészta másik oldalát ráhajtjuk.
Alakíthatunk belőle batyut, kifli formát is.
Tepsire helyezzük és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük.
Mikor kihűltek meghintjük porcukorral.
A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapa­dását.
Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul, és szétfeszítve fellazítja a tész­tarétegeket.
Megjegyzés :
Különleges, egyedi jellemzői: a házi disznó­vágás során a zsírolvasztáshoz, töpörtyű­készítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő, úgynevezett fodorháj felhasználásával készülő leveles szerkezetű, szilvalekvárral  vagy más kemény fajtájú lekvárral töltött sütemény.
Napjainkban a mélyhűtők elterjedése miatt gyorsfagyasztott hájból bár­mikor süthető.
A hájas tészta készítése hideget igényel, kü­lönben a nagy zsírtartalom felolvad a tésztá­ban, és így a tészta feldolgozhatatlanná, nyújt­hatatlanná válik.

Hájas tészta, kiflinek, levélnek batyunak