40 dkg darált háj
70 dkg liszt
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor
1/2 evőkanál só 2 kanál ecet / 20% /kb.
2,5 dl langyos szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
szilvalekvár,baracklekvár
Ma nem volt annyira meleg így reggel neki álltam a hájas tészta készítésének.
A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük.
A többi hozzávalóból rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.
Kinyújtjuk, majd középre rakjuk kinyújtva a lisztes hájat fentről lefelé alulról felfelé és két oldalról ráhajtogatjuk a tésztát.
Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig.
Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük.
A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra.
Téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A tésztára teáskanálnyi szilvalekvárt helyezünk, de lehet más keményebb fajta lekvár is és a tészta másik oldalát ráhajtjuk.
Alakíthatunk belőle batyut, kifli formát is.
Tepsire helyezzük és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük.
Mikor kihűltek meghintjük porcukorral.
A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapadását.
Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul, és szétfeszítve fellazítja a tésztarétegeket.
Megjegyzés :
Különleges, egyedi jellemzői: a házi disznóvágás során a zsírolvasztáshoz, töpörtyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő, úgynevezett fodorháj felhasználásával készülő leveles szerkezetű, szilvalekvárral vagy más kemény fajtájú lekvárral töltött sütemény.
Napjainkban a mélyhűtők elterjedése miatt gyorsfagyasztott hájból bármikor süthető.
A hájas tészta készítése hideget igényel, különben a nagy zsírtartalom felolvad a tésztában, és így a tészta feldolgozhatatlanná, nyújthatatlanná válik.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.