Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 23 szerda Béla névnapja

Főoldal » Hájas tészta, kiflinek, levélnek batyunak

felvitel dátuma: 2013-08-11 18:14:57       mai nézettség: 1       nézettség: 4832
részletes recept
Hájas tészta, kiflinek, levélnek batyunak
Hozzávalók 6 személyre:

40 dkg  darált háj

70 dkg liszt
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál cukor

1/2 evőkanál só 2 kanál ecet / 20% /kb.
2,5 dl langyos szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
szilvalekvár,baracklekvár

Előkészületi idő: 80 perc

Sütési idő: 15 perc

Elkészítés:

Ma nem volt annyira meleg így reggel neki álltam a hájas tészta készítésének.

A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízból kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük.
A többi hozzávalóból rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.
Kinyújtjuk, majd középre rakjuk kinyújtva a lisztes hájat fentről lefelé alulról felfelé és két oldalról ráhajtogatjuk a tésztát.
Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. 
Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük.
A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. 
Téglalap alakúra kinyújtjuk a  tésztát 10 x 10 cm-es négyze­tekre vágjuk.
A tésztára teáskanálnyi szilva­lekvárt helyezünk, de lehet más keményebb fajta lekvár is  és a tészta másik oldalát ráhajtjuk.
Alakíthatunk belőle batyut, kifli formát is.
Tepsire helyezzük és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük.
Mikor kihűltek meghintjük porcukorral.
A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapa­dását.
Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul, és szétfeszítve fellazítja a tész­tarétegeket.

Megjegyzés :

Különleges, egyedi jellemzői: a házi disznó­vágás során a zsírolvasztáshoz, töpörtyű­készítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő, úgynevezett fodorháj felhasználásával készülő leveles szerkezetű, szilvalekvárral  vagy más kemény fajtájú lekvárral töltött sütemény.
Napjainkban a mélyhűtők elterjedése miatt gyorsfagyasztott hájból bár­mikor süthető.

A hájas tészta készítése hideget igényel, kü­lönben a nagy zsírtartalom felolvad a tésztá­ban, és így a tészta feldolgozhatatlanná, nyújt­hatatlanná válik.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*