1 doboz hajdina 2x125 grammos
fél dl olaj
pici só
20 dkg zöldség vegyesen
1 nagy fej hagyma
A vízet felforralom ,teszek bele sót és ha forr belerakom a hajdina csomagokat a főző tasakkal .
16-18 percig főzöm majd lecsepegtetem.
Közben a zöldségeket megfőzöm, majd azt is lecsepegtetem.
Egy fej hagymát megdinsztelek az olajon .
Amikor a hagyma is megdinsztelődött a lecsepegtetett hajdinát és a zöldségeket bele keverem és ha kell még sózom egy picit.
Önmagában vegetáriánusoknak de köretként húsokhoz nagyon finom.
Élettani hatások
Kedvező összetétele alapján a hajdin a fogyasztása nagyon ajánlatos gyermekeknek, serdülőknek, időseknek és betegeknek.
Kiváló tulajdonsága, hogy még azok is fogyaszthatják, akik más gabonafajtákra érzékenyek, allergiásak, azok gliadin (sikér) tartalma miatt.
Hajdina termése és lisztje különösen sok keményítőt (56-77%) tartalmaz, élelmirost-tartalma is kiemelkedően magas (25,7 gr/100 gr).
Nagy mennyiségben tartalmaz rutin-t (rutozid) (P-vitamin).
Emellett a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza (B1, B2,B6, B 12).
Magas az ásványi anyag tartalma: a vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink.
Zsírsavtartalmának kereken 70%-a telítetlen így könnyen emészthető.
Akinek érzékeny az emésztőrendszere, annak a hajdina igen hasznos.
A hajdina gluténmentes, diétázóknak liszt érzékenyeknek ajánlott.
Fehérje minőségében jobb, minta a búzáé, mert 100 gr fehérjében 5,8 gr lizin van, míg a búzában csak 2-3 gr. 130 gr fehérjét, 649 gr keményítőt, 30 gr zsírt, 35 gr szerves sót, 26 gr rostot tartalmaz kilógrammonként.
A hajdina csak takarékosan és bő zöldséggel fogyasztható, hogy túl ne fűtse a szervezetet, pl. répával, retekkel, zellerrel, káposztával, hagymával. "Téli gabonaként" szerepel, mivel a "legmelegebb energiával rendelkezik", s így a "hideg betegségek" gyógyítására szolgál: a hólyag, a vese, a reuma, a meghűlések, felfázások, fülbetegségek, stb. Kisebb mennyiségben nyáron is fogyasztható, sok salátával, friss zöldségekkel, nyers kukoricával.
De tulajdonképpen minden zöldségféle passzol hozzá.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.