Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 23 szerda Béla névnapja

Főoldal » Gyümölcskenyér

felvitel dátuma: 2011-12-16 10:35:15       mai nézettség: 1       nézettség: 3237
részletes recept
Gyümölcskenyér
Hozzávalók 5 személyre:
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 6 dkg margarin (olvasztva, langyosan)
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • egy kicsi
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • vegyes aszalt és kandírozott gyümölcsök tetszés szerint, tehetünk darabolt diót, mogyorót, mandulát, csokoládét is, kinek mi van otthon.
Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 50 perc

Elkészítés:

Kelt tésztát készítünk. A citromhéj és a gyümölcsök kivételével a tészta hozzávalóit beletesszük a TW Duplafalú kelesztőbe, összedolgozzuk, és hagyjuk duplájára kelni. A tésztának hasonló vagy még hígabbnak kell lennie, mint a rétes tésztának, tehát ne lepődj meg, ha folyósabbnak találod, mint a hagyományos kelt tésztákat.

Míg a tésztánk kel, elkészítjük a gyümölcsöket. Amelyiket szükséges, apró kockákra vagdaljuk, beletesszük egy friss tálba.

Mikor a tésztánk megkelt, negyed részét kitesszük a jól meglisztezett Gyúrólapunkra, és gyorsan megformázzuk gömbbé, nehogy leragadjon. Bőven kell lisztezni!!

A tálban maradt tésztába a Szilikon Keverő segítségével belekeverjük a darabolt gyümölcsöket, reszelt citrom héját.

A Gyúrólapon levő tésztát téglalap alakúra nyújtjuk a TW Nyújtóval.

A gyümölcsös tésztát a közepére helyezzük. Először a tészta két rövidebb végét (jobb, baloldal) ráhajtjuk a gyümölcsös tésztánkra, majd az alsó és felső részét hajtjuk be.

Az UltraPro edényünket kizsírozzuk, és óvatosan felvesszük a töltött gyümölcskenyerünket és úgy tesszük az UltraPro edénybe, hogy a hajtások legyenek alul, vagyis ami a gyúrólapon felül van, az edényben az legyen az alja.

Nem egyszerű feladat, mert a tésztánk nagyon laza. Jól lisztezzük be a kezünket is és óvatosan nyúljunk a tészta alá, mindkét oldalról.

Elég nagy gyakorlat kell hozzá!!

Miután beletettük az edénybe, tegyük a tetejét és hagyjuk még kelni kb. 20-30 percet. Ezután felvert tojással megkenjük és közép meleg sütőben (165-170 fokon) lassan sütjük kb. 50 percig, szép rózsaszínűre. Én mindig tűpróbával ellenőrzöm, mivel mindenkinek más-más a sütője.

A megsült Gyümölcskenyeret rácsra borítjuk, hagyjuk kihűlni

Porcukrozzuk és hidegen szeleteljük.

Javasolt Tupperware termékek:

  • Duplafalú Kelesztő
  • Szilikon Keverő
  • Új Hullám tálak és Aprókák a hozzávalókhoz
  • TW Konyhai Kés
  • Konyhaművész 0,5 l-es Mérőkancsó
  • Digitális Konyhamérleg
  • UltraPro 2 Literes Sütőedény Tetővel
  • Gyúrólap
  • Nyújtó
  • Új Hullám Porcukor Szóró vagy az új Konyhaművész Univerzális Szóró
Szakács: Marcsi64


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 marika 2011 december 17

Hát, lehet, hogy a hajtogatás utáni műveletet elbénáznám, de azért ki fogom próbálni!Nagyon jól hangzik!:)

0/10 Marcsi64 2011 december 18

Nem könnyű felemelni az biztos, de megéri megpróbálni.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*