Nagyon guszta!
Fehér öntet:
• ½ l natúr joghurt
• 3 g dundi fokhagyma
• ízlés szerint só
• apróra vágott zsenge kapor annak, aki szereti
Rózsaszín öntet:
• 8 ek. majonéz
• 2-3 ek. ketchup, lehet csípős is annak, aki szereti (mi csak csípőssel szeretjük)
• 3-5 csapott ek. cukor, vagy a cukor gr-nak megfelelő folyékony édesítőszer
Továbbá
· 1 kg csibemell vagy filézett pulykacomb vagy tarja
· gyrosz fűszer
· hasábburgonya
· paradicsom szeletelve
· uborka szeletelve
· lilahagyma szeletelve
· saláta tépkedve
· pitakenyér (bolti)
Pita vagy lepénykenyér készítésekor (házi)
· 3 dl langyos víz
· 2 tk só
· 2 ek olaj
· 50 dkg liszt
· 1 tk cukor
· 3 dkg élesztő
Falafel /csicseriborsó fasírt
20 dkg csicserborsó
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt koriander
2 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál víz
só ízlés szerint.
Első nap
1. A fűszert a vékony csíkokra vágott húsra szórom és jól átforgatom. Letakarva hagyom állni.
2. Pita tészta készítése
A hozzávalókból tésztát dagasztok, majd kelesztem kb 1 órát. 8 darabra vágom, gömbölyítem, pihentetem egy kicsit (kb.10 p). Majd ovális vagy kerek 3 mm – es formát sodrok belőlük és ismét pihentetem letakarva 30 percet. Előmelegített 220 C° -on, a sütő rácsán egyszerre 3 db-ot sütök meg kb 6 perc alatt. A tészták a meleg levegőtől felemelkednek, mint amikor a lufikat felfújják. Amikor ezt látom, készen van a tészta!
Második nap
1. Az öntetnek valókat külön-külön összekeverem, félreteszem.
2. A zöld árut, megmosom szeletelem félreteszem.
3. A csibehúst forró olajra teszem, és 10 percig pirítom, pici ropogós kérget sütök (nem égetem) rá. Melegen tartom. A másik két húsfajtát is pirítom majd forró vizet öntök alá és teljesen puhára párolom, majd zsírjára lesütöm.
4. Kisütöm a burgonyát, melegen tartom, és nem sózom meg! A pita tészta mindkét oldalát zsírtalan teflon edényben megkapatom vagy a kenyérpirító tetejére teszem, míg egy kicsi színt kap.
Tálalás
Hasábburgonya mellé teszem a husit a salátát és a pitát. Tálkákban tálalom az önteteket, mert mindenki annyit tesz, rá amennyit szeretne. A burgonyát is mindenki ízlése szerint sózza. Az arab világban a pitát falafel golyókkal eszik ami a fotón látható.
Falafel elkészítés:
A csicseriborsót beáztatjuk az elkészítés előtti napon.
A csicserit, ha kemény maradna puhulásig főzöm, majd leöntöm a vizet róla, lecsepegtetem majd húsdarálón ledarálom. A hozzávalókkal összekeverem, és szépen összeáll a massza golyókká formálom és mint a fasírozottat kisütöm.
Az arab és zsidó konyha jellegzetes étele, ahány ház annyi féleképpen készítik. Versenyeket rendeznek belőle.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.