Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 17 csütörtök Rudolf névnapja

Főoldal » Közepes » Gyros

felvitel dátuma: 2011-11-25 20:44:17       mai nézettség: 1       nézettség: 3394
részletes recept
Gyros
Hozzávalók 4 személyre:

Fehér öntet:
• ½ l natúr joghurt
• 3 g dundi fokhagyma
ízlés szerint
apróra vágott zsenge kapor annak, aki szereti


Rózsaszín öntet:
• 8 ek. majonéz
• 2-3 ek. ketchup, lehet csípős is annak, aki szereti (mi csak csípőssel szeretjük)
• 3-5 csapott ek. cukor, vagy a cukor gr-nak megfelelő folyékony édesítőszer

Továbbá

·         1 kg csibemell vagy filézett pulykacomb vagy tarja

·         gyrosz fűszer

·         hasábburgonya

·         paradicsom szeletelve

·         uborka szeletelve

·         lilahagyma szeletelve

·         saláta tépkedve

·         pitakenyér (bolti)

Pita vagy lepénykenyér készítésekor (házi)

·         3 dl langyos víz

·         2 tk

·         2 ek olaj

·         50 dkg liszt

·         1 tk cukor

·         3 dkg élesztő

Falafel /csicseriborsó fasírt
20 dkg csicserborsó
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt koriander
2 mokkáskanál őrölt kömény
1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál víz
ízlés szerint.
 

Előkészületi idő: 120 perc


Elkészítés:

Első nap

1.       A fűszert a vékony csíkokra vágott húsra szórom és jól átforgatom. Letakarva hagyom állni.

2.       Pita tészta készítése

A hozzávalókból tésztát dagasztok, majd kelesztem kb 1 órát. 8 darabra vágom, gömbölyítem, pihentetem egy kicsit (kb.10 p). Majd ovális vagy kerek 3 mm – es formát sodrok belőlük és ismét pihentetem letakarva 30 percet. Előmelegített 220 C° -on, a sütő rácsán egyszerre 3 db-ot sütök meg kb 6 perc alatt. A tészták a meleg levegőtől felemelkednek, mint amikor a lufikat felfújják. Amikor ezt látom, készen van a tészta!

Második nap

1.       Az öntetnek valókat külön-külön összekeverem, félreteszem.

2.       A zöld árut, megmosom szeletelem félreteszem.

3.       A csibehúst forró olajra teszem, és 10 percig pirítom, pici ropogós kérget sütök (nem égetem) . Melegen tartom. A másik két húsfajtát is pirítom majd forró vizet öntök alá és teljesen puhára párolom, majd zsírjára lesütöm.

4.       Kisütöm a burgonyát, melegen tartom, és nem sózom meg! A pita tészta mindkét oldalát zsírtalan teflon edényben megkapatom vagy a kenyérpirító tetejére teszem, míg egy kicsi színt kap.

Tálalás

Hasábburgonya mellé teszem a husit  a salátát és a pitát. Tálkákban tálalom az önteteket, mert mindenki annyit tesz, amennyit szeretne. A burgonyát is mindenki ízlése szerint sózza. Az arab világban a pitát falafel golyókkal eszik ami a fotón  látható

Falafel elkészítés:
A csicseriborsót beáztatjuk az elkészítés előtti napon.
A csicserit, ha kemény maradna puhulásig főzöm, majd leöntöm a vizet róla, lecsepegtetem majd húsdarálón ledarálom. A hozzávalókkal összekeverem, és szépen összeáll a massza golyókká formálom és mint a fasírozottat kisütöm.  
Az arab és zsidó konyha jellegzetes étele, ahány ház annyi féleképpen készítik. Versenyeket rendeznek belőle.
 

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

9/10 Persa Bianka 2012 február 2

Nagyon guszta!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*