Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 7 hétfő Hermann névnapja

Főoldal » 100 éves étel receptek » Gusztusos sós kalács az ünnepekre

felvitel dátuma: 2016-11-12 13:03:00       mai nézettség: 1       nézettség: 690
részletes recept
Gusztusos sós kalács az ünnepekre
Hozzávalók 3 személyre:

Hozzávalók:

15 dkg teljes kiőrlésű durumliszt, 5 dkg fehér tönkölyliszt, 2,5 dkg búzasikér, ½ teáskanál XILIT, 1 teáskanál , 2,5 dkg vaj, 1 dkg élesztő, (friss) 0,5 dl cukrozatlan habtejszín, 1,25 dl langyos víz, 1 tojás sárgája + 1 teáskanál tejfölt simára habarva

Előkészületi idő: 120 perc

Sütési idő: 20 perc

Elkészítés:

Elkészítése:

  • Az élesztőt a cukorral és tejszínnel elhabart langyos vízben felfuttatjuk.
  • Összekeverjük a liszteket a sikérrel és a sóval, a közepére mélyedést készítünk, beleöntjük az olvasztott vajat és az élesztős keveréket.
  • 5 perc alatt kézi robotgéppel (vagy akár kézzel) lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle (akkor , ha elválik az edény falától), és tiszta konyharuhával lefedve langyos, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  • Kicsit megdögönyözzük, 8 egyforma részre osztjuk, bucikat formázunk belőlük és kör alakban 2-3 cm-re egymástól egy sütőpapíros tepsibe helyezzük, egy sütőpapírt ráhelyezve pedig még 60 percet kelesztjük.
  • Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, egy ecsettel sütés előtt finoman megkenjük a tejfölös tojássárgájával, megszórjuk tetszőleges magokkal (én  tökmagot, napraforgómagot és lenmagot használtam), és 17-18 perc alatt készre sütjük (legyen szép aranybarna a teteje, tudjátok, olyan kalácsos színű). Én 15 percnél megfordítottam a tepsit, hogy egyenletesebben süljenek. Ha kihűlt, ehetjük is!
  • Amit nem eszünk meg helyből, fagyasszuk le, így mindig frisset tudunk enni, bár még másnap is bőven puha lesz.

Természetesen beilleszthető cukorbetegek és inzulin-rezisztensek szénhidrát diétájába is!!

A számok:

1 kalácsbucibanfeltételezve, hogy egyformák lettek – 19,66 g ch van.

1 kalácsbuciban, ha nem durumliszttel készült, hanem mondjuk teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, akkor 15,91 g ch van.

Szakács: Ilona


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*