Ímádom csak nagyon régen ettem,még valamikor a tesom lakodalmán!! :))
1 kg kristály cukor
40 dkg darált dió
fél kiló porcukor
1 tojás fehérje
kevés zsír
Fogok két kis tálat egy kissebbet és egy nagyobbat, 1 db megpucolt burgonyát aminek a végét egyenesre vágom.
A két kistálba vizesruhát teszek.
Megpírítom a kristálycukor felét és annyi darált diót teszek bele hogy laza formálható legyen, de ne híg.
Beleöntöm a háromnegyedét a nagyobb tálba a megpucolt vizbe mártott burgonyával beleformázom mert másképpen megégel.
A kisseb tálba a maradékot.
Ezt félreteszem hagy hüljön. aztán megínt felteszem a cukor másik felét megpírítom.
Ebbe belekeverem a maradék dióbelet.
Megzsírozott nyujtódeszkán dolgozok. egy széles csíkot csínálok egy nagyobb fazék oldalán ami a közepe a tortának.
Erre építkezek.
10 db Egyforma széles és hosszú csíkot vágok, amit 7 dl befőttesüvegen meghajlítok és leteszem hülni.
A következő 6 db egyforma csíkot kisseb lekváros üvegen készítek. Ez lesz a kosaram dísze körben.
Ha meghült, lehet ragasztani.
(Na nem technokol rapiddal)
Olvasztok még egy kiscukrot és a két kistálformát egymásra ragasztom, megmártom a forrócukorban és háttal egymásnak összeragasztom.
Következő a széles csik amiből egy van.
Körben a szélén a kicsik aztán a nagyobbakat rakom fel.
Ha közben a cukor meghül bátran melegíteni kell. ha kész, jöhet a tojáshab, amelyet jól felverem, beleteszem a porcukrott és egy fél ecetes üveg kupaknyi ecetet.
Verem még kicsit. ha kész sütőpapírból készítek egy kis tölcsér formát. pici legyen a vége és ebbeteszem a tojás felvert habját, ezzel díszítem. csodás és finom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.