Nagyon jól hangzik!!! A receptet elmentettem, köszi! Hamarosan kipróbálom! :)
Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, géppel alaposan kidolgozzuk a tésztát (dagasztóvéggel, tehát dagasztjuk).
Mikor jól kidolgoztuk, lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel kigömbölyítjük.
A kelesztő tálat vékonyan kikenjük olajjal, majd ebbe beletesszük a tésztát. A tészta tetejét is lekenjük vékonyan olajjal. 60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, előkészítjük a gőzölő edényt. Egy nagy fazékba kevés vizet töltünk. Fém süteménykiszúrót teszünk a lábas aljára, majd erre a csatos tortakarikánk alját tesszük. A víz ne érjen a tortakarika fölé. Szilikonos sütőpapírt teszünk a tortakarika aljára, hogy ne ragadjon rá a gombóc.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és hengerré sodorjuk. Annyi darabba vágjuk, ahány gombócot szeretnénk. Ez a mennyiség, elvileg 12 gombóchoz elég, de nekem csak 7 lett, így jó nagyok lettek gőzgombócaim:)
A darabokat kigömbölyítjük, 5 percig pihentetjük, majd kilapítjuk őket. Közepükbe teáskanálnyi lekvárt teszünk. Becsomagoljuk, összecsipkedjük a szélét, majd gombóccá gömbölyítjük. Óvatosan gömbölyítsük, és a lekvár a tészta közepére kerüljön, hogy főzés közben ne tudjon kifolyni.
A fazekat feltesszük a tűzhelyre, és felforraljuk a vizet. Mikor forr a víz, bele teszünk annyi gombócot, ami kényelmesen elfér (vigyázat, nőni fognak ). Lefedjük egy olyan fedővel, ami nem enged ki egy kevéske gőzt sem. Nem baj, ha lyuk van a fazekunk fedőjén, én lefedtem egy törlőruhával.
15 percig gőzöljük a gombócokat, és közben NEM SZABAD LEVENNI A FEDŐT, mert összeesik a gombóc. 15 perc után kész. Kivesszük, és vaníliasodóval valamint cukrozott mákkal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Nagyon jól hangzik!!! A receptet elmentettem, köszi! Hamarosan kipróbálom! :)
Örülök, hogy tetszik, nyugodt szívvel ajánlom, hogy elkészítsd. Nemsokára felteszem a vaníliasodó receptemet is, mellyel isteni finom a gőzgombóc.:)
Örülök ennek a receptnek, mert noha kóstoltam már és ismertem a receptjét is, a gőzöléssel voltam elakadva. De miután itt még képekkel is mutatod, hogyan kell, megjött hozzá a kedvem. :) Mentettem, és el fogom készíteni. :)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.