Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 12 szombat Gyula névnapja

Főoldal » Gőzgombóc

felvitel dátuma: 2012-05-26 21:27:05       mai nézettség: 1       nézettség: 2754
részletes recept
Gőzgombóc
Hozzávalók 6 személyre:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor
  • 2 g
  • 1 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg margarin
  • 2 db citrom reszelt héja
  • keményre főzött szilvalekvár
Előkészületi idő: 10 perc


Főzési idő: 15 perc
Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, géppel alaposan kidolgozzuk a tésztát (dagasztóvéggel, tehát dagasztjuk).

Mikor jól kidolgoztuk, lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel kigömbölyítjük.

A kelesztő tálat vékonyan kikenjük olajjal, majd ebbe beletesszük a tésztát. A tészta tetejét is lekenjük vékonyan olajjal. 60 perc alatt duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, előkészítjük a gőzölő edényt. Egy nagy fazékba kevés vizet töltünk. Fém süteménykiszúrót teszünk a lábas aljára, majd erre a csatos tortakarikánk alját tesszük. A víz ne érjen a tortakarika fölé. Szilikonos sütőpapírt teszünk a tortakarika aljára, hogy ne ragadjon rá a gombóc.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és hengerré sodorjuk. Annyi darabba vágjuk, ahány gombócot szeretnénk. Ez a mennyiség, elvileg 12 gombóchoz elég, de nekem csak 7 lett, így jó nagyok lettek gőzgombócaim:)

A darabokat kigömbölyítjük, 5 percig pihentetjük, majd kilapítjuk őket. Közepükbe teáskanálnyi lekvárt teszünk. Becsomagoljuk, összecsipkedjük a szélét, majd gombóccá gömbölyítjük. Óvatosan gömbölyítsük, és a lekvár a tészta közepére kerüljön, hogy főzés közben ne tudjon kifolyni.

A fazekat feltesszük a tűzhelyre, és felforraljuk a vizet. Mikor forr a víz, bele teszünk annyi gombócot, ami kényelmesen elfér (vigyázat, nőni fognak ). Lefedjük egy olyan fedővel, ami nem enged ki egy kevéske gőzt sem. Nem baj, ha lyuk van a fazekunk fedőjén, én lefedtem egy törlőruhával.

15 percig gőzöljük a gombócokat, és közben NEM SZABAD LEVENNI A FEDŐT, mert összeesik a gombóc. 15 perc után kész. Kivesszük, és vaníliasodóval valamint cukrozott mákkal kínáljuk.

Jó étvágyat!

Szakács: Zsuzsi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 marika 2012 május 26

Nagyon jól hangzik!!! A receptet elmentettem, köszi! Hamarosan kipróbálom! :)

0/10 Gy.Zsuzsi 2012 május 27

Örülök, hogy tetszik, nyugodt szívvel ajánlom, hogy elkészítsd. Nemsokára felteszem a vaníliasodó receptemet is, mellyel isteni finom a gőzgombóc.:)

10/10 Alíz 2012 május 27

Örülök ennek a receptnek, mert noha kóstoltam már és ismertem a receptjét is, a gőzöléssel voltam elakadva. De miután itt még képekkel is mutatod, hogyan kell, megjött hozzá a kedvem. :) Mentettem, és el fogom készíteni. :)

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*