1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
3 dkg vaj
gomba, gomba és gomba! (nálam ez most körülbelül 20 dkg rizikét, 10 dkg vargányát és 10 dkg champion gombát jelentett (ez bármilyen gombával helyettesíthető)
1 liter húsleveslé (ha nincs kéznél, kockából is megteszi)
0,5 l főzőtejszín
1 evőkanál liszt
só, bors, kakukkfű és petrezselyem ízlés szerint
fél kupaknyi citromlé
Először vajon megdinszteljük a vöröshagymát, mikor megpirult, hozzátesszük a reszelt fokhagymát is, pár perc alatt együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a korábban megmosott és feldarabolt gombákat (pár szemet tegyünk félre a díszítéshez) és addig pirítjuk, míg levet ereszt, összeesik és illatozni kezd. Ha ezzel megvagyunk, hozzáöntjük az alaplevet és az egészet összeforraljuk. A lisztet csomómentesre keverjük a főzőtejszínnel, 2-3 merőkanállal szedünk a felforralt húsléből, majd a tejszínhez öntjük. Így, amikor sűrítjük a levest, nem fogja a tejszínt összerántani. Óvatosan adagolva adjuk hozzá a tejszínt, folyamatosan kevergetve, majd az egészet ismét összeforraljuk pár perc alatt. Ha ezzel is kész vagyunk, nincs más hátra, mint beindítani a turmixgépet, így lesz tökéletesen krémes állagú a levesünk. Sózzuk, borsozzuk, majd jöhetnek a fűszerek, ez már szintén ízlés dolga. Mehet bele majoránna, bazsalikom, rozmaring, bármi illik hozzá. Feldobhatjuk akár egy dl fehérborral, vagy egy kis mustárral. Én most erre a sima, egyszerű fajtára vágytam. :)
Végül a maradék, félretett gombát megfuttatjuk vajon, kissé lepirítjuk és levesbetétként tálaljuk.
Feldobhatjuk akár egy sima sajtos, vagy vajas pirítóssal, így kellően laktató lesz.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.