Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 26 szombat Ervin, Aida névnapja

Főoldal » Desszert étel receptek » Franciakrémes - 20 db

felvitel dátuma: 2011-03-07 20:24:10       mai nézettség: 1       nézettség: 2085
részletes recept
Franciakrémes - 20 db
Hozzávalók 8 személyre:

1 csomag – 500 g – leveles tészta (mirelit)

  • Krém:
  • 1,2 l víz
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db vaníliás főzős puding
  • 6 tojás fehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • pici

Tetejére:

  • 5 dl tejszín - Hulala
  • (Kevés porcukor és 2 csomag habfixáló, ha normál tejszínt használunk.)

Máz:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor (csak ez jó)
  • 2 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 1 púpos evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál hideg tej
Előkészületi idő: 10 perc

Sütési idő: 15 perc

Főzési idő: 25 perc
Elkészítés:

tepsi méret kb. 28*35

A leveles tésztát kinyújtjuk – két részre osztjuk, a fenti méretre igazítjuk.  
Sütőlapon, vagy a gáz tepsi hátulján világosra sütjük – a tésztát előtte megszurkáljuk.

A krémhez 1 l vizet a porcukorral felfőzzük. A vaníliás pudingokat a 2 dl vízzel elkeverjük, hozzáöntjük a cukros vízhez, a vaníliás cukrot is. Szép simára főzzük.
A cukorral keményre felvert tojás fehérjét a még forró (tűzről levett) pudingba, fakanállal óvatosan – mint a piskótánál szoktuk, alulról felfele – beleforgatjuk. Visszatesszük a tűzre és még kb. 3-5 percig főzzük.

Az egyik kihűlt tésztát tepsibe tesszük, kb. 10 cm magasítót „építünk” köréje – állítható magasító, vagy keménypapírból/kartonból –, hogy megtartsa a krémet. A még forró pudingot ráöntjük, szépen eligazítjuk.

Ha kihűlt, a tejszínből vert kemény habot is rátesszük. (Célszerű hűtőbe tenni, hogy keményedjen, nehogy a másik réteg tészta lenyomja és elcsússzon.)

A csokoládémázhoz a vajat kockázzuk, és a porcukorral összeolvasztjuk 1-2 perc alatt, habverővel kevergetve. Levesszük a tűzről és belekeverjük az étkezési keményítőt, kakaót és a hideg tejet. Azonnal önthetjük a tésztára.
Ha kissé megszáradt a máz, felkockázzuk, 7x7 cm-es = 4x5 db = 20 db lesz. Így könnyebb rátenni a sütire.
Darabonként helyezzük a lapokat a tejszínhabra, és éles késsel könnyen szeletelhető lesz a sütemény.

Megjegyzés:A hab réteg és a máz elhagyásával készíthető sima krémes, tetején porcukorral megszórva. – A 12 db-os adag leírása is külön szerepel, az alapanyagok pontosítása érdekében.

Elkészíthető még karamell mázzal, csokoládé (ét, fehér) mázzal, illetve saját bevált mázzal is a tetején.

(Recept variáció)

Szakács: Zia


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 gyöngyi 2011 május 12

Nagyon jól néz ki! Csak a mennyiségeknél: HOZZÁVALÓK 1 SZEMÉLYRE - közben 20 kockát ír a recept. 1 személyre 20 krémes? Jó étvágyra vall:)

0/10 Zia50 2011 május 16

Gyöngyi! Igazad van, de javítottam. Köszi. :)

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*