Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 7 hétfő Hermann névnapja

Főoldal » Francia mákos kocka

felvitel dátuma: 2012-01-29 15:28:40       mai nézettség: 2       nézettség: 6374
részletes recept
Francia mákos kocka
Hozzávalók 4 személyre:

A mákos piskótához:

  • 6 tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg mák (nem darálva!!!)
  • fél csomag sütőpor
  • 6 evőkanál víz

A lapokhoz:

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál tejföl

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 7 dl tej

A tetejére:

  • 10 dkg durvára tört dió
  • 1 evőkanál cukor
  • 12 dkg margarin
  • vagy kakaópor
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 40 perc

Elkészítés:
  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, és kanalanként hozzákeverünk 6 evőkanál vizet. Az átszitált lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A sárgájába váltakozva belekeverjük a lisztes keveréket és (óvatosan) a fehérjehabot. Közepes méretű (36 cm*23 cm) kikent, lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  2. A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a porcukrot, a szódabikarbónát, s tésztává gyúrjuk a tojássárgájával, a mézzel és a tejföllel. A cipót két részre vágjuk, és akkora lapokat nyújtunk, mint amekkora a mákos piskóta (én a fenti tepsi hátulján sütöttem, amit előtte liszteztem, méret: 32 cm * 20 cm). 180 fokon, egyenként kb. 6-7 perc alatt készre sütjük a lapokat. A tepsi hátáról egy hosszú pengéjű késsel leválasztjuk a lapokat, még melegen, és lecsusszantjuk róla. Később kemény lesz a tészta, és törni fog! Ugyanúgy kell vele bánni, mint a mézes krémes lapjaival. 
  3. A krémhez előbb a pudingot készítjük el. A pudingporhoz hozzákeverjük a kristálycukrot, majd apránként a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük. Aztán habosra keverjük a margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat. Ha kihűlt a puding, akkor a margarinos krémet hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.
  4. A sütemény összeállítása következik. Az egyik lapot megkenjük a krém 1/3-val, rátesszük a mákos piskótát, majd ismét 1/3 krém következik. Ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére simítjuk a maradék krémet.
  5. Fél napig hagyjuk állni, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
  6. A tetejét díszíthetjük egyszerűen kakaóporral megszórva, vagy a durvára tört diót a cukorral és a margarinnal barnára pirítjuk, és a krém tetejére rakosgatjuk.
Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Bihary Livia 2012 január 29

Gyönyörű!Ettem már olyan sütit amibe nem volt a mák darálva!Nem ropog nagyon?

0/10 Hani 2012 január 30

Köszönöm szépen! Kicsit ropog, de nem olyan vészes. Olyan érdekes inkább:-)!

0/10 Hani 2012 május 17

Nagyon finom, csak ajánlani tudom!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*