szögletes: 20*25 cm, kerek: 22 cm átmérő
Az almákat meghámozzuk (héjastól is lehet), és nagyságtól függően 6-8 részre, vagy vastagabb szeletre vágjuk.
Egy nagy serpenyőben a vajat és a cukrot összemelegítjük. Beletesszük az alma gerezdeket.
Kis lángon főzzük, míg az alma karamellizálódik, áttetsző, borostyán színű lesz – 15 perc. (Papírforma szerint rázogatni kell, de én óvatosan lapos fakanállal forgattam.)
Kinyújtjuk a leveles tésztát vékonyra, a fenti méretre.
A megpárolt almát, a tapadásmentes sütőpapírral kibélelt – nem magas –tűzálló formába/tepsibe öntjük, szépen elrendezzük. Ráterítjük a tésztát, a széleit benyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőbe – 200 fok – tesszük, és kb. 10-12 perc alatt a tészta megsül.
Ha kész, 10 percig pihentetjük és utána egy mozdulattal, kiborítjuk egy tálra (a sütőformára tesszük a tálat és megfordítjuk).
Melegen is, hidegen is (szerintem finomabb) fogyasztható.
Habbal, gyümölccsel, fagylalttal is tálalható.
Megjegyzés: Felhasználható többféle alma egyszerre, keményebb vagy kicsit hibás is. (Saját tapasztalat.) – A képeken látható két forma ugyanazon mennyiségből készült.
(Az eredeti receptet – Szamóca – „kicsinyítettem”.)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.