fél kg liszt,
2 dkg élesztő,
2dl langyos tej
1 kávéskanál cukor,
1 evk.liszt a kovászba
csipet só,
1 egész tojás
15 dkg porcukor,5 dkg olvasztott vaj.
A meleg helyen tartott lisztbe belekeverem a sót,cukrot.A langyos tejben elkeverem az élesztőt és a kanál lisztet,majd megvárom mig felfut.
Majd a felfutott kovászt beleöntöm a lisztbe és a tojást Én egy kis tányérba előzöleg felverem és úgy adom a liszthez. Fakanállal jól bekeverem,dagasztom,hogy gyönge tésztát kapjunk,majd mikor hólyagokat vet és kezd szép sima lenni adagonként beleöntjük az 5 dkg olvasztott,langyos vajat és ezzel is simára dolgozzuk./kenyértészta állagú legyen./
Langyos helyen megkelesztjük.Jól meg kell keleszteni és akkor nem reped meg.Én fél időben kiszoktam nyomkodni belőle a levegőt és hagyom újra megkelni.
Nem kell megijedni,10 perc múlva újra szépen feljön.Ha kész, lisztezett deszkán ,annyi részre osztjuk,amennyiből fonni akarunk.Én ezt a mennyiséget 6 cipóra osztottam és 3-3 fonattal csináltam meg. Két kalács lesz belőle. Ennél a tésztánál még a dagasztás befejezése előtt 1/3 részt áttettem egy másik tálba és hozzá szitáltam 1 púpos ev.kanál kakaót,igy 1 kakaós és 2 fehér rúdból fontam meg az 1-1 kalácsot.Olajozott tepsibe tettem,letakartam és bekapcsoltam a sütőt és amíg bemelegedett, addig a kalácsom még kelt a tepsibe. Vizes ecsettel kentem le.
170 fokon,légkeverés mellett 30 percig sütöttem. Fontos a kivétel előtt a tűpróba,hogy teljesen megsült-e a kalácsunk. Még melegen újra lekenem vizes ecsettel és porcukorral megszórom,lekvárral tálalom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.