500gr finom liszt
vaj,vagy margarin:50gr olvasztva
porcukor 50gr,élesztő 20gr,só 5gr
langyos tej:250gr,egy citrom reszelt héja
tojás sárgája:40gr(2-3 db)
kenéshez :egy felvert tojás
Előmelegítem a sütőt 180-fokra,és ha már kellően forró lesz ,lapos sütőtálba vagy jénaiba vizet teszek a sütő aljába hogy pára,gőz legyen majd a briósnak.
A lisztet átszitálom egy nagyobb tálba,hozzáreszelem a citrom héját.A tejet meglangyosítom,az olvasztott vaj kivételével mindent ebbe teszek.Alaposan kikeverem a tojások miatt,és szépen hozzá öntöm a liszthez.Ezután dagasztom bele alaposan a vajat.(de felolvasztva ez is mehet a tejbe..)Közepesen lágy tészta lesz a végeredmény,,nem lágy,mert ez gyúrt élesztős.gyúró asztalon vagy nyújtófán teljesen simára kidolgozzuk.Ha gyönyörűen ,sima és csomómentes a tészta.,meleg helyen a duplájára kelesztjük.Ezután lazán átgyúrjuk,és újra kelesztjük.
A tésztát annyi kis gombócra osztom ,ahány briós szeretnék.Én két kis fonott kalácsot is csináltam,két szálból fontam.A briós egy szálas.Kikent ,lisztezett tepsibe rakosgatom a briósokat,vagy kalácskákat felvert tojással lekenem ,és még pihentetem sütés elött hogy szépen kikerekedjen a megdolgozott tészta.200 fokon,szép barnára sütöm.a Vizes tál sütésik maradjon!Jó étvágyat,és sok sikert!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.