Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 23 szerda Béla névnapja

Főoldal » Fonott kalács

felvitel dátuma: 2012-05-08 13:00:54       mai nézettség: 1       nézettség: 2007
részletes recept
Fonott kalács
Hozzávalók 12 személyre:

1 nagyobb kalácstésztához:

30 dkg rétesliszt

10 dkg simaliszt

2 dl tej

1 tojás

5 dkg vaj

4 dkg cukor

1 tk

1,5 dkg friss éleszto

 

Tetejére:

tojás

mák

Előkészületi idő: 30 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:

A vajat megolvasztom, hozzáontom a tejet és az egészet egyutt meglangyosítom. Ne legyen meleg, csak langyos!

A lisztben elmorzsolom az élesztot, hozzáadom a tojást, a sót, a cukrot, az olvasztott vajas tejet, majd az egészet alaposan kidagasztom. Sima felszínu, a kéztol konnyen elváló, lágyabb, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ez kész, letakarom a kelesztotálat konyharuhával, és félreteszem pihenni, amíg a duplája nem lesz. 2 órát hagytam állni.

A tésztát a kelesztés után átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán a 3 cipóból egyforma hosszú, 3-4 cm vastag hurkákat sodrok. A hurkákat az egyik véguknél osszeillesztem, erosen osszefonom, majd sima hármas fonással osszefonom a szárakat. A végét ismét osszeillesztem, osszenyomom, majd a kalácsot sutopapírral bélelt tepsibe rakom. A végeket az illesztésekkel behajtom a kalács alá, így szebb lesz a végeredmény.

Félreteszem kelni, nem túl meleg helyre, ha lassabban kel, akkor szebb is, meg jobb is lesz. A második kelesztés során legalább 2X, de inkább 3X! ecset segítségével lekenem alaposan felvert tojással, így lesz szép piros a sutés után. Mákkal is meg lehet szórni az utolsó lekenés után, de ez akár el is hagyható. Ha édesnek szánjuk, akkor lehet helyette jégcukrot szórni rá.

Miután a kalács a duplájára nott, elomelegített sutoben 260 fokon 10 percig (gázsuto!), majd 200 fokra mérsékelve további 25 percig sult. Tupróba!

 

(Eredeti forrás: flatcat)

Szakács: Andi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*