1 nagyobb kalácstésztához:
30 dkg rétesliszt
10 dkg simaliszt
2 dl tej
1 tojás
5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 tk só
1,5 dkg friss éleszto
Tetejére:
tojás
mák
A vajat megolvasztom, hozzáontom a tejet és az egészet egyutt meglangyosítom. Ne legyen meleg, csak langyos!
A lisztben elmorzsolom az élesztot, hozzáadom a tojást, a sót, a cukrot, az olvasztott vajas tejet, majd az egészet alaposan kidagasztom. Sima felszínu, a kéztol konnyen elváló, lágyabb, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha ez kész, letakarom a kelesztotálat konyharuhával, és félreteszem pihenni, amíg a duplája nem lesz. 2 órát hagytam állni.
A tésztát a kelesztés után átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán a 3 cipóból egyforma hosszú, 3-4 cm vastag hurkákat sodrok. A hurkákat az egyik véguknél osszeillesztem, erosen osszefonom, majd sima hármas fonással osszefonom a szárakat. A végét ismét osszeillesztem, osszenyomom, majd a kalácsot sutopapírral bélelt tepsibe rakom. A végeket az illesztésekkel behajtom a kalács alá, így szebb lesz a végeredmény.
Félreteszem kelni, nem túl meleg helyre, ha lassabban kel, akkor szebb is, meg jobb is lesz. A második kelesztés során legalább 2X, de inkább 3X! ecset segítségével lekenem alaposan felvert tojással, így lesz szép piros a sutés után. Mákkal is meg lehet szórni az utolsó lekenés után, de ez akár el is hagyható. Ha édesnek szánjuk, akkor lehet helyette jégcukrot szórni rá.
Miután a kalács a duplájára nott, elomelegített sutoben 260 fokon 10 percig (gázsuto!), majd 200 fokra mérsékelve további 25 percig sult. Tupróba!
(Eredeti forrás: flatcat)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.