a hagyományos ropogós kifli receptje
18 db kiflihez:
25 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
1/2 evőkanál (2 teáskanál) finom só
4 dkg vaj
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj (ebből 1 a dagasztáshoz)
A lisztet átszitáltam és fészket készítettem a közepében. Belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a porcukrot, felöntöttem 0,5-1 dl langyos tejjel és megfuttattam az élesztőt. Kb. 15 perc alatt. Hozzáadtam az összes hozzávalót egy evőkanál olívaolaj kivételével és összeállítottam a tésztát. 10 percig letakarva pihentettem. Rácsorgattam az olívaolajt és könnyedén, de alaposan megdagasztottam. 10 percig, szép fényesre, bársonyosra. Duplájára kelesztettem kb. egy óra alatt.
Könnyedén átgyúrtam, majd 3 részre osztottam a tésztát. Kettőt lefedve félretettem, egyet pedig kinyújtottam 2-3 mm vastagra. 6 részre osztottam, és még egyszer átmentem rajta egyenként a nyújtófával.
A tészta cikkeket a szélesebb végétől szorosan feltekertem, kifli formára igazítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Már vettem is elő a következő cipót és nyújtottam.
Amikor az első adag kifli jó 30 percig kelt, akkor bemelegítettem a sütőt 170 C fokra, az még úgy 15 perc. Megkentem a kifliket tejjel, meg spriceltem vizel egy szórófejes flakoból! alaposan hideg vízzel, és betettem a sütőbe. 18 percig sütöttem őket, de sütőtől is függ.
Könnyű, finom, foszlós belül, de kívül ropogós kifliket
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.